· · Коментари: 0

ДИЈАБЕТЕС: Откривено је пиће које изазива "ЗНАЧАЈАН" пад нивоа шећера у крви

Један напитак могао би регулисати ниво шећера у крви за дијабетичаре, показало је истраживање.

1643138771_herbal-tea-g5c797a55c_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Промена ваше исхране кључна је за контролу, а понекад чак и за преокретање дијабетеса типа 2.

Људи са дијабетесом типа 2 не могу да произведу довољно инсулина, који регулише шећер у крви - без тога, шећер у крви може достићи опасне максимуме. Али истраживачи су открили да пијење чаја од листова дуда може драматично смањити ниво шећера у крви.

Значајно смањење

Студија објављена у Saudi Journal of Biological Sciences открила је да је у стању да избалансира скокове који се могу догодити након јела. За експеримент је 20 пацијената са дијабетесом типа 2 пило стандардни чај, а 28 је добило чај од листова дуда.

Прочитајте још: Смирује ЖЕЛУДАЦ, обнавља СЛУЗОКОЖУ : Припремите семе ЛАНА на овај начин и прочистите организам (РЕЦЕПТ)

Узорци крви су узети након доручка, а ниво глукозе је проверен 90 минута након 70 мл чаја са једном кашичицом шећера. Истраживачи су приметили да је дошло до "веома великог" смањења нивоа шећера у крви након пијења чаја од дуда, рекавши да је то "веома значајно".

Фото: Пиксабеј

"Чај од дуда сузбија постпрандијални пораст нивоа глукозе у крви након 90 минута конзумирања."

Регулисање ваше исхране и праћење шта може да изазове скокове шећера је једноставан начин да задржите дијабетес типа 2 под контролом. Знајући важност губитка тежине за оне са дијабетесом типа 2, истраживачи предвођени Универзитетом у Глазгову желели су да закључе најефикаснији начин да то ураде, објављујући своје налазе у часопису Диабетологиа.

Разматрали су нискокалоричне дијете, дијету са мало угљених хидрата, високим садржајем протеина, вегетаријанску, медитеранску, исхрану са високим садржајем здравих масти и ниским ГИ. Једина коју су истраживачи похвалили била је нискокалорична дијета која се састоји од између 500 и 1.500 калорија дневно.

Како препознати дијабетес

Хиљаде људи вероватно живе са дијабетесом типа 2, а да то и не знају. Стање може проћи неоткривено јер је његове симптоме тешко уочити, или их је лако одбацити као нешто друго. Људи могу да живе до 10 година са дијабетесом типа 2 - најчешћим типом - пре него што им се дијагностикује, кажу добротворне организације.

Према НХС-у, симптоми дијабетеса типа 2 на које треба обратити пажњу укључују:

  • Уринирате више него обично, посебно ноћу
  • Стално осећање жеђи
  • Осећај умора
  • Губитак тежине без дијете 
  • Свраб око гениталија 
  • Зарастање посекотина или рана траје дуже
  • Замагљен вид

Ово су најчешћи знаци и типично пријављују они који пате од овог стања.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.