Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

ИНДИЈСКА нутриционисткиња саветује: 5 начина да ојачате ИМУНИТЕТ током ЗИМСКОГ годишњег доба

Конзумирајте свеже напитке, додајте ферментисану храну у исхрану и не заборавите на витамин Ц

1670615569_286930_shutterstock-639524212_f.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Није тајна да нашем телу треба времена да прихвати промену времена, промене атмосферског притиска и температуре.

Прочитајте још: Како можете да утврдите да ли имате недостатак ВИТАМИНА Б12 ако погледате своје лице?

- Све ово се посебно осећа ако имате ослабљен имуни систем - каже нутрициониста Неха Ранглани из Индије, ауторка кувара "The Beverage Booster". У њему она дели рецепте за јачање имуног система, као и савете о исхрани. посебно током различитих годишњих доба.

Витамин Ц

Опште је прихваћено да су цитруси складиште витамина Ц, али постоји много других начина да се допуни његова залиха у телу. Овај витамин је снажан антиоксиданс. Људи се често окрећу поморанџама или суплементима ако осећају да им недостаје, али друга храна може помоћи да се попуни празнина, објашњава Ранглани. У великим количинама се налази у броколију, карфиолу, киселом купусу и кимчију. Саветује да једете сирово поврће и воће чешће него да их кувате, јер је витамин Ц осетљив на топлоту и смањиће се током процеса кувања.

Прочитајте још: Наоми Кембел открила тајну младоликог изгледа у ШЕСТОЈ ДЕЦЕНИЈИ: "Не пијем кафу, користим беби сапун и уље од руже" (ФОТО)

Пијте више течности, а не само воду

Течност игра кључну улогу у механизму нашег тела и помаже да се носимо са променом годишњих доба. Међутим, то не значи да треба пити само воду. Сокови од агрума, супе од парадајза и биља, сочиво, супа од печурака, топла вода са куркумом или млеко са куркумом су идеална решења. Дакле, не само да допуњујете залихе течности у телу, већ га и заситите, а такође помажете цревима да раде.

Поврће и зачинско биље темељно оперите

Сирова храна може акумулирати више бактерија. Обавезно их добро оперите, исеците непосредно пре употребе и, ако приметите и најмању устајалост, баците их! У супротном, све ово може узнемирити стомак, упозорава Ранглани. У случају да једете ресторанску храну, неће бити сувишно да се уверите да је зеље заиста опрано. Код куће, после темељног прања, можете кувати биље на пари или га користити у сосовима или супама. Печење ће такође бити одличан начин да се елиминишу бактерије.

Прочитајте још: Колико времена нам је потребно да се ЗАЉУБИМО? Истраживање дошло до занимљивих одговора

Бирајте цела зрна

- Увек препоручујем интегралне житарице: овас, киноју, смеђи пиринач, хељду, амарант итд. Ове житарице су богате фолном киселином, магнезијумом и гвожђем како би ваш имуни систем ојачао. Глутен може да изазове неке здравствене проблеме, тако да заменом пшенице много помажете свом телу - тврди Ранглани. 

Прочитајте још: Пет знакова да сте пронашли СРОДНУ ДУШУ: Психолози сагласни да су ово јасни показатељи да сте упознали љубав свог живота

Бирајте храну која има освежавајућа својства

- Бирајте храну која има својства хлађења. Додајте у исхрану менту, лубеницу, целер, краставац, семенке босиљка, листове бетела, кокосову воду или воду са семенкама босиљка. Али боље је користити све ово не хладно, на собној температури - ово је главни савет нутриционисткиње.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas