Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Кактус има скоро свака кућа, али мало ко зна колико је ЗДРАВ: Уврстите га у исхрану из ових 6 разлога (РЕЦЕПТИ)

Изненађујуће, ова бодљикава храна је једна од најздравијих ствари које можете укључити у своју свакодневну исхрану, јер је богата витаминима и хранљивим материјама, а такође има много додатних предности

1655128728_vase-gfa10c2492_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Богат фито-нутријентима, кактус додаје обиље влакана телу када се конзумира, а истовремено помаже у смањењу холестерола и смањењу нивоа шећера како би се спречио дијабетес. Чак и ако не живите на Дивљем западу или не узгајате кактус код куће, он је лако доступан на пијацама и органским продавницама широм земље у облику исеченог на коцкице или сока и џема за конзумирање по вашим потребама.

Ово су 6 изненађујућих здравствених предности једења кактуса.

1. Снижава холестерол

У истраживању спроведеном на Универзитету у Бечу откривено је да лист кактуса снижава ниво холестерола у телу. Истраживачи у Француској су потврдили исти ефекат на 68 жена, које су после четири недеље виделе смањен ниво холестерола и триглицерида у свом телу. Ова функционална храна је такође повезана са смањењем ризика повезаних са срчаним проблемима.

Прочитајте још: Три нуспојаве које нисте очекивали: Уколико сваки дан једете ЛУБЕНИЦУ, можете направити ХАОС у телу

2. Помаже у лечењу дијабетеса

Повишен ниво шећера у крви у телу доводи до неколико болести укључујући дијабетес, мождани удар и болести срца. Једење листа кактуса помаже у смањењу нивоа шећера у крви код пацијената који пате од гојазности и дијабетеса. Истраживање спроведено на Универзитету у Бечу међу 24 пацијената без гојазности који су конзумирали лист кактуса показало је смањење нивоа шећера у крви за 11 одсто, што доказује његову корист за пацијенте који пате од дијабетеса.

3. Побољшава варење

Једење кактуса је такође помогло да се побољша процес варења код људи. Помаже у смањењу целулита, а истовремено повећава способност задржавања воде у телу како би се убрзало пражњење црева. Ова храна богата влакнима побољшава здравље пробаве код људи.

Фото: Unsplash

4. Помаже у смањењу тежине

Кактус је нискокалорична храна богата аминокиселинама, витаминима и минералима, што га чини корисним за губитак тежине. Садржи 17 аминокиселина, од којих је 8 есенцијалних, обезбеђује добру количину енергије и служи 16 калорија на сваких 100 г уноса.

5. Штити мождане ћелије од оштећења

Кактус садржи једињење кверцетин 3-метил, флавоноид који се сматра моћним неуро-заштитником. Овај неуро-протектор штити неуронске ћелије у мозгу, штитећи на тај начин мождане ћелије од оштећења.

6. Смањује упалу

За кактус се такође каже да поседује антиинфламаторна својства која се боре против опекотина у мишићима, кардиоваскуларном систему, гастроинтестиналном тракту и артеријама. Утврђено је да поседује био-флавоноид кверцетин који неутралише једињења која оштећују ћелије и служи као аналгетик са својим антиинфламаторним својствима. Такође садржи својства против чира која се боре против едема и ограничавају миграцију леукоцита.

Како можемо јести кактус?

Сада када знате које су предности једења кактуса, можда се питате како да припремите кактус у свакодневној исхрани да бисте остали здрави. Постоји неколико начина на које можете припремити кактус по свом укусу и захтевима, али неки омиљени начини су наведени у наставку.

Прочитајте још: Здрав начин да започнете јутро: ЧЕТИРИ напитка која РАЗБУЂУЈУ боље од кафе и чаја (РЕЦЕПТИ)

1. Листови кактуса на жару

Потребно : 500 грама листова кактуса, маслиново уље

Ово може бити занимљив оброк за кување. Све што вам треба је пола килограма листова кактуса и маслиновог уља за припрему кактуса на жару. Очистите листове кактуса и уклоните бодље ако постоје. Такође исеците чвориће. Сада пеците листове на дрвеној ватри или угљу 10 до 12 минута и повремено премажите листове уљем са обе стране док печете на роштиљу.

2. Кајгана у Аризона стилу

Потребно : 1 или 2 листа кактуса, 8 јаја, 150 грама сира, со и бибер по укусу

Још један рецепт који укључује кактус је кајгана у стилу Аризоне. Морате огулити квржице и орибати листове кактуса пре него што их исечете на мале комаде. Сада пржите листове на путеру око 5 минута и склоните са ватре. Извадите јаја из љуске и помешајте са исецканим сиром у посуди за мешање заједно са куваним листовима кактуса. Умутите га и послужите топло.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas