Oglas
· · Komentari: 0

Kaktus ima skoro svaka kuća, ali malo ko zna koliko je ZDRAV: Uvrstite ga u ishranu iz ovih 6 razloga (RECEPTI)

Iznenađujuće, ova bodljikava hrana je jedna od najzdravijih stvari koje možete uključiti u svoju svakodnevnu ishranu, jer je bogata vitaminima i hranljivim materijama, a takođe ima mnogo dodatnih prednosti

1655128728_vase-gfa10c2492_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Bogat fito-nutrijentima, kaktus dodaje obilje vlakana telu kada se konzumira, a istovremeno pomaže u smanjenju holesterola i smanjenju nivoa šećera kako bi se sprečio dijabetes. Čak i ako ne živite na Divljem zapadu ili ne uzgajate kaktus kod kuće, on je lako dostupan na pijacama i organskim prodavnicama širom zemlje u obliku isečenog na kockice ili soka i džema za konzumiranje po vašim potrebama.

Ovo su 6 iznenađujućih zdravstvenih prednosti jedenja kaktusa.

1. Snižava holesterol

U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Beču otkriveno je da list kaktusa snižava nivo holesterola u telu. Istraživači u Francuskoj su potvrdili isti efekat na 68 žena, koje su posle četiri nedelje videle smanjen nivo holesterola i triglicerida u svom telu. Ova funkcionalna hrana je takođe povezana sa smanjenjem rizika povezanih sa srčanim problemima.

Pročitajte još: Tri nuspojave koje niste očekivali: Ukoliko svaki dan jedete LUBENICU, možete napraviti HAOS u telu

2. Pomaže u lečenju dijabetesa

Povišen nivo šećera u krvi u telu dovodi do nekoliko bolesti uključujući dijabetes, moždani udar i bolesti srca. Jedenje lista kaktusa pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi kod pacijenata koji pate od gojaznosti i dijabetesa. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Beču među 24 pacijenata bez gojaznosti koji su konzumirali list kaktusa pokazalo je smanjenje nivoa šećera u krvi za 11 odsto, što dokazuje njegovu korist za pacijente koji pate od dijabetesa.

3. Poboljšava varenje

Jedenje kaktusa je takođe pomoglo da se poboljša proces varenja kod ljudi. Pomaže u smanjenju celulita, a istovremeno povećava sposobnost zadržavanja vode u telu kako bi se ubrzalo pražnjenje creva. Ova hrana bogata vlaknima poboljšava zdravlje probave kod ljudi.

Foto: Unsplash

4. Pomaže u smanjenju težine

Kaktus je niskokalorična hrana bogata aminokiselinama, vitaminima i mineralima, što ga čini korisnim za gubitak težine. Sadrži 17 aminokiselina, od kojih je 8 esencijalnih, obezbeđuje dobru količinu energije i služi 16 kalorija na svakih 100 g unosa.

5. Štiti moždane ćelije od oštećenja

Kaktus sadrži jedinjenje kvercetin 3-metil, flavonoid koji se smatra moćnim neuro-zaštitnikom. Ovaj neuro-protektor štiti neuronske ćelije u mozgu, štiteći na taj način moždane ćelije od oštećenja.

6. Smanjuje upalu

Za kaktus se takođe kaže da poseduje antiinflamatorna svojstva koja se bore protiv opekotina u mišićima, kardiovaskularnom sistemu, gastrointestinalnom traktu i arterijama. Utvrđeno je da poseduje bio-flavonoid kvercetin koji neutrališe jedinjenja koja oštećuju ćelije i služi kao analgetik sa svojim antiinflamatornim svojstvima. Takođe sadrži svojstva protiv čira koja se bore protiv edema i ograničavaju migraciju leukocita.

Kako možemo jesti kaktus?

Sada kada znate koje su prednosti jedenja kaktusa, možda se pitate kako da pripremite kaktus u svakodnevnoj ishrani da biste ostali zdravi. Postoji nekoliko načina na koje možete pripremiti kaktus po svom ukusu i zahtevima, ali neki omiljeni načini su navedeni u nastavku.

Pročitajte još: Zdrav način da započnete jutro: ČETIRI napitka koja RAZBUĐUJU bolje od kafe i čaja (RECEPTI)

1. Listovi kaktusa na žaru

Potrebno : 500 grama listova kaktusa, maslinovo ulje

Ovo može biti zanimljiv obrok za kuvanje. Sve što vam treba je pola kilograma listova kaktusa i maslinovog ulja za pripremu kaktusa na žaru. Očistite listove kaktusa i uklonite bodlje ako postoje. Takođe isecite čvoriće. Sada pecite listove na drvenoj vatri ili uglju 10 do 12 minuta i povremeno premažite listove uljem sa obe strane dok pečete na roštilju.

2. Kajgana u Arizona stilu

Potrebno : 1 ili 2 lista kaktusa, 8 jaja, 150 grama sira, so i biber po ukusu

Još jedan recept koji uključuje kaktus je kajgana u stilu Arizone. Morate oguliti kvržice i oribati listove kaktusa pre nego što ih isečete na male komade. Sada pržite listove na puteru oko 5 minuta i sklonite sa vatre. Izvadite jaja iz ljuske i pomešajte sa iseckanim sirom u posudi za mešanje zajedno sa kuvanim listovima kaktusa. Umutite ga i poslužite toplo.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas