· · Коментари: 0

Најбоље намирнице за јесен према мишљењу стручњака: Шта би требало да додамо исхрани

Како температуре падају долази до бројних промена

1662806978_still-life-gf126ca5e0_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Промене се не односе само на облачење дебље гардеробе и ношење кишобрана већ и на на нашу исхрану.

Долазак јесени и генерало промена годишњег доба може да доведе и до симптома сезонског афективног поремец́аја, уобичајеног стања расположења које се јавља када се годишња доба мењају, што доводи до депресије и летаргије, између осталих непријатних емоција.

Један од начина да се изборимо са овим променама је да мало променимо наше навике у исхрани како бисмо применили "сезонску храну" која може да подржи наше здравље на више начина.

Прочитајте још: Древни народи су је називали ЕЛИКСИРОМ МЛАДОСТИ: Ову украсну ЛЕКОВИТУ биљку морате имати у свом дому

Према др Тревору Кејтсу тиква је идеална храна коју треба да укључимо у јесењу исхрану. Поред тога што су лако доступне у ово доба године, оне су и изузетно здраве.

- И семенке тикве и саме тикве су одличне за конзумирање у јесен јер су богате бета каротеном, а семенке бундеве су добар извор цинка. Тикве такође промовишу здраву кожу због високог садржаја антиоксиданата - истиче доктор за Тхе Лист.

Зашто је храна за јачање имунитета неопходна за јесењу исхрану?

Др Тревор предлаже да променимо наше навике у исхрани на основу промене које долазе са временом. Да бисмо заштитили наше тело од бактерија, вируса и других инвазивних клица које могу да уђу у наше тело, можемо да покушамо да преузмемо контролу над исхраном како бисмо организму дали храну богату хранљивим материјама.

Прочитајте још: ВЛАКНА у исхрани: Колико треба да уносе жене, а колико мушкарци?

- Јесења храна богата хранљивим материјама за јачање имунитета, као што су цинк, витамин Ц, витамин А и витамини Б, укључују лиснато поврц́е (као што су зеље и кељ), паприке и броколи, карфиол, купус, репу...

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.