Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

VLAKNA u ishrani: Koliko treba da unose žene, a koliko muškarci?

Vlakna su hranljiva materija koja je ključna za optimalno zdravlje

1659444875_lettuce-juice-g278abc2ab_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Vlakana su povezana sa manjim rizikom od brojnih hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2, probavna stanja i gojaznost. Ovo se u velikoj meri pripisuje načinu na koji vlakna podržavaju vaše korisne crevne bakterije koje imaju značajan uticaj na vaše opšte zdravlje.

Istraživanja pokazuju da većina ljudi, posebno u zapadnim zemljama, jede samo oko polovinu svojih minimalnih preporučenih vlakana ili oko 15 grama dnevno.

Pročitajte još: Odličan su deo svake dijete: Zašto bi TIKVICE trebalo da budu na vašoj letnjoj trpezi?

Vrste vlakana

Postoje dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Oba su važna za zdravlje i ponašaju se na različite načine u sistemu za varenje. Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i formiraju konzistenciju poput gela. Pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i poboljšanju regulacije šećera u krvi. Nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi i ostaju uglavnom netaknuta dok putuju kroz vaš probavni sistem. Posebno su dobra za smanjenje zatvora, piše Healthline.

Koje namirnice su bogate vlaknima?

Vlakna se prirodno nalaze u celoj biljnoj hrani, uključujući voće, povrće, žitarice, orašaste plodove, semenke i mahunarke. Više vlakana ima u hrani od celog zrna, kao što su testenina od celog zrna pšenice i hleb, nego u belim, rafiniranim verzijama ovih proizvoda. Pored toga, dobijate više vlakana jedući celo voće i povrće nego pijući sokove napravljene od njih.

Pročitajte još: Ishrana i mentalno zdravlje: Ako ste pod stresom izbegavajte ovu hranu

Opšte preporuke za unos vlakana su 25 grama dnevno za odrasle žene i 38 grama dnevno za odrasle muškarce. Kod starijih od 50 godina, ovo se menja na 21 gram i 30 grama dnevno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas