· · Коментари: 0

Направите ЧАЈ ОД ЦРНОГ ЛУКА: Може ублажити кашаљ, главобољу и тегобе прехладе

Веома је лак за припрему

1674380256_shutterstock_753583324.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Овај чај могуће је пити свакодневно, у већим количинама. Одличан је за ситуације у којима желите да избегнете мирис црног лука, а искористите сва лековита својства ове биљке.

Припрема:

Главицу лука средње величине исеците на 4 дела и прелијте са 3 шољице воде. Ако лук није прскан, исеците га заједно с љуском како би био што делотворнији. Потом оставите да се кува на лаганој ватри док половина течности не испари, процедите и пијте топло. Укус овако припремљеног чаја је слаткаст и пријатан, а према жељи се може додатно засладити медом.

Ако вам укус чаја не одговара, можете га поправити другим лековитим биљем – током кувања убаците листић жалфије и неколико кашичица камилице или мајчине душице. Раскуван лук можете касније употребити код припреме јела, нпр. додати јелима од кромпира или варивима.

Прочитајте још: Чајеви који могу убрзати РЕГЕНЕРАЦИЈУ ЈЕТРЕ: Захваљујући свом саставу, могу изузетно допринети здрављу овог органа

Овај чај првенствено је делотворан против кашља, а можете га користити и за ублажавање болова у грлу, прехладе и грипа.

Код ових болести чај је у највећем броју случајева довољно пити 2-3 дана. Чај од лука користи се код срчане и бронхијалне астме. Код тежих случајева астме и бронхитиса чај треба пити 2-3 недеље, а то је могуће и чешће како би се потпуно очистиле бронхије и плућа. За астматичаре уз овај се чај препоручује узимање рендане црне роткве уз додатак мало шећера.

Чакј од црног лука је добар и за детоксикацију и јачање организма.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.