Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВОЋЕ

Спречава НЕСАНИЦУ, уклања ЗАДАХ и многе друге болести, а ево и РЕЦЕПТА

Дуња важи да је најбољи јесењи лек. Од ове воћке лековити су и листови и семенке, а посебно сок и сируп који се праве од овог плода.

1602054126_quince-1758170_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Сок од дуње лечи кашаљ, астму и дијареју, док се печена или кувана дуња саветује анемичнима, као и за лечење упала желудачне и цревне слузокоже.

Дуња се употребљава и за ублажавање упале слузокоже ждрела, крајника, дисајних путева као и против обилних менструација.

Прочитајте још: Време за за јесењу ВИТАМИНСКУ БОМБУ? СИР овог воћа обезбеђује ЧЕЛИЧНО ЗДРАВЉЕ

Чај од дуњиних семенки успешно лечи несаницу, ублажава напетост и отклања непријатан задах.
Од листова дуње прави се чај који је одличан природан лек за заустављање дијареје.

Да бисте смирили кашаљ, дисајне тегобе, промуклост и ублажили симптоме бронхитиса, осим сока од плода дуње може да помогне и чај. Оперите, очистите и пресеците дуњу на четири дела. Одстраните семенке и тврди део око њих, а меснати исеците на листиће и одмах их ставите у литар воде, да не би променили боју.

Пуна је витамина
Од витамина дуња има највише витамина Ц, али и велику количину каротена, витамина Б1 и Б2, као и нијацина. Богата је бакром, калијумом, калцијумом, магнезијумом, натријумом, гвожђем, сумпором, хлором.
Чај од дуња смирује кашаљ, бронхитис, грло...

Лагано кувајте од 15 до 20 минута, а затим оставите да се охлади. Процедите и пијте у гутљајима током целог дана.

Лек против кашља и упале дисајних путева можете да направите и од семенки. Издробите пет семенки и прелијте са 100 мл воде. Када се створи густа слузаста маса, додајте 15 г свежег сока од боквице и 100 г меда. Узимајте по једну кашичицу три пута на дан пре јела.

Прочитајте још: Једите га, МАЖИТЕ, пијте, јер СМАЊУЈЕ БОРЕ!

Тегобе са варењем можете лако елиминисати соком од дуња. Оперите и ситно нарендајте килограм дуња, па их процедите кроз газу. Сок попијте одмах јер брзо оксидира. Најбоље је да га пијете пре јела.
Мелем од семенки дуње може да буде од помоћи за лечење блажих опекотина и рана. Издробите 10 г семенки, прелијте са 200 мл воде и сачекајте да се створи слузава маса. Наносите је на оболели део тела, директно или као облог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas