Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЈЕСЕН

Време за за јесењу ВИТАМИНСКУ БОМБУ? СИР овог воћа обезбеђује ЧЕЛИЧНО ЗДРАВЉЕ

Да ли сте знали да је чај од дуња најбоље решење за непријатан задах?

1601037549_quince.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Дуња се одавно у народној медицини користи као средство за ублажавање кашља и умиривање стомачних тегоба. Лековити сви делови дуње: плод, листови и семе, а посебно сок и сируп плода.

Плод дуње је препун витамина и минерала. У огромним количинама садржи витамин Ц, али и Б1, Б2, ниацин, каротен, калцијум, магнезијум, калијум, бакар, натријум, цинк, гвожђе, манган, натријум, хлор и сумпор. Дуња је савршена за дијету, јер садржи протеине, дијетална влакна и угљене хидрате.

Прочитајте још: Они рађају у ЈЕСЕН, корен им је ЉУТ, неки расту као КОРОВ, а ПРИРОДНИ СУ ЛЕК за многе болести

Зашто су на шифоњеру?
Дуње су одлични природни освеживачи ваздуха. То је разлог зашто су их стари стављали на прозор, у фиоку и шифоњер!

Захваљујући танину и слузи дуња је благодет за рад црева и спречава инфективне болести. Пошто садржи и доста пектина снижава крвни притисак.

Сок лечи кашаљ и астму

Дуњин сок лечи кашаљ, астму и дијареју. Печена или кувана дуња препоручује се анемичним особама, као и онима који имају проблема са стомаком. Дуња лечи слузокоже ждрела, крајника, дисајних путева... Ублажава обилне менструације.

Чај је доличан за несаницу и непријатан задах.

Сок је дличан за желудац Фото: Депозит

Чај од дуњиних семенки лечи несаницу, ублажава напетост и отклања непријатан задах, док слуз од семенки лечи опекотине и ране. Чај од листова дуње је одличан природан лек за заустављање пролива.

Шта је најлековитије?
Семенке су најлековитији део и када одстоје у води ослобађају слуз која је одлична за кашаљ. Садрже витамин Б17, који има антиканцерогено дејство. Богате су мастима, танином, пектином, шећерима, јабучном киселином...

Прочитајте још: ТРИ РЕЦЕПТА др Бранимира Несторовића за лечење најчешћих болести у Србији СВИМА ДОСТУПНИ

Чај од плода дуње за кашаљ и бронхитис

Оперите, очистите од семенки и месни део исеците на листиће и полијте литром воде. Лагано кувајте од 15 до 20 минута, поклопите и када се охлади процедите. Пијте га у гутљајима током дана.

Сируп за бронхитис од 5 семенки

Издробите пет семенки дуње и прелијте са 100 мл воде. Када се створи густа слузаста маса, додајте 15 грама свежег сока од боквице и 100 грама меда од жалфије. Узимајте по кашичицу три пута на дан пре јела.

Све је у њима лековито! Фото: Пиксабеј

Сок за желудац

Оперите и ситно нарендајте килограм дуња, па их процедите. Сок попијте одмах, најбоље пре јела.

Прочитајте још: Чувени ваљевски травар ГОРАН каже: За јесен спремите ТРИ биљне мешавине и нема страха од КОРОНЕ

Мелем за опекотине
Издробите 10 грама семенки дуње, прелијте са 200 мл воде и сачекајте да се створи слузава маса. Наносите је на оболели део тела, директно или као облог.

Сир од дуња

Овај сир је одличан прилог уз печење и права ебергетска бомба. Није за дијабетичаре и гојазне особе.

Прилог уз печење или као лек - сир од дуња је изузетан

Два килограма дуња са кором скувајте док потпуно не омекшају. Када се охладе, исецкајте их и испасирајте. На килограм и по пиреа дуња додаје се килограм шећера. Све поново кувајти на лаганој ватри 45 минута, уз непрестано мешање. Сир сипајте у плитку посуду, када се охлади исеците га на коцкице и уваљајте у прах шећер, па ставите на тамно и суво место .

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ И ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas