Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРЕХЛАДА НИКАКО ДА ПРОЂЕ? Постоје четири разлога ЗАШТО ВАМ СЕ КИЈАВИЦА ПРОДУЖАВА

Стигла је сезона прехлада и грипа. И ретко ко прегура целу зиму и дочека пролеће, а да не буде слинав и да не кашље и не кија.

1698500931_shutterstock_1325993255.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Већина нас покушава да прехладу прележи на ногама, што баш и није добра идеја. Наравно, можете покушати да игноришете ове симптоме и надате се да ћете се брзо осећати боље. Понекад се то и догоди. Међутим, чешће се дешава да ти досадни симптоми трају, остављајући вас да кијате и шмрчете.

Прехладу изазива више од 200 различитих вируса и важно је напоменути да се не лечи антибиотицима, јер вируси не реагују на њих. Обично прво осећате бол у грлу, након чега нос почиње да цури. Затим долази до зачепљења носа и благог кашља.

Повишена температура обично изостаје или је само благо повишена у првих неколико дана код одраслих, док је код деце чешћа.

Стандардно, прехлада траје између четири и шест дана, али да ли сте се икада запитали зашто понекад траје дуже?

Ако се суочавате с овим проблемом, можда чините неке од следећих грешака.

Недовољно одмарате

Сан помаже вашем имуном систему да функционише оптимално. Када се прехладите, вашем телу је потребно више сна и одмора како би се успешно борило против вируса и помогло вам да оздравите. У првих три дана од појаве симптома, обавезно одвојите више времена за одмор.

Осим тога, и када сте здрави, недостатак сна и умор могу смањити вашу способност да се одупрете болестима, јер ваш имунитет слаби, чиме постајете подложнији инфекцијама. Према једној студији, људи који спавају мање од седам сати дневно су готово три пута подложнији обољевању у поређењу с онима који спавају осам или више сати.

Не пијете довољно течности

Када сте болесни, лако можете постати дехидрирани, а бол у грлу може смањити жељу за уносом течности. Такође, повишена температура убрзава губитак течности из тела и повећава стварање слузи.

Због тога, када сте прехлађени важно је уносити довољно течности, било да се ради о води, чају или супи. Избегавајте конзумирање кофеина и алкохола, јер они могу повећати губитак течности у телу.

Стрес вас оптерећује

Стрес негативно утиче на ваш имунолошки систем, чинећи га мање ефикасним у борби против вируса. Када сте под великим стресом, имате већи ризик од обољевања, а ако већ имате прехладу, спорије ћете се опорављати, а симптоми ће бити израженији.

Можда то и није само прехлада

Понекад је лако заменити прехладу с другим здравственим проблемима. На пример, можда мислите да сте прехлађени јер имате одређене симптоме, али то можда заправо није прехлада, већ алергијска реакција на нешто друго.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas