Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Народни лек

Они рађају у ЈЕСЕН, корен им је ЉУТ, неки расту као КОРОВ, а ПРИРОДНИ СУ ЛЕК за многе болести

Међу лековитим биљкама које се сакупљају током јесени има и оних чије су семенке и подземни изданци љути.

1600776589_vegetables-752153_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Тај укус је последица етарских уља, хеторизида и алкалоида пиперина које садрже, али да није њих не би ни биле лековите.

Због тога се семе црне горушице, црног кима, корен рена и ротква у народној медицини користе за инхалацију, да поспеше мокрење, да разреде слуз која је последица инфекције дисајних путева...

Црна горушица (Синапсис нигра)

Успева као коров на пољима или ливадама и напуштеним местима. Граната је биљка приземно длакаве стабљике, лишће је на петељкама, при дну зарезано а на врху заобљено. Има жуте цветове сакупљене у гроздове а плод су црнкасто смеђа зрнца која сазревају у јесен, када се и сакупљају. Садрже етарско уље, холин, масно уље, слуз...

Прочитајте још: Чувени ваљевски травар ГОРАН каже: За јесен спремите ТРИ биљне мешавине и нема страха од КОРОНЕ

Користи се:

  1. да поспеши мокрење
  2. у случају бубрежних болести
  3. Да се лакше мокри

Рецепт

  • 60 г семена црне горушице
  • 60 г корена рена
  • 30 г нарибане лимунове коре
  • 2 дл воде

Прочитајте још: ТРИ РЕЦЕПТА др Бранимира Несторовића за лечење најчешћих болести у Србији СВИМА ДОСТУПНИ

У авану уситните семе црне горушице, корен рена нарибајте па их помешајте са наренданом кором лимуна и прелијте са 2 дл вреле воде. Што пре сипајте у теглицу и затворите, оставите по стани 20 сати па узимајте по кашичицу три пута током дана.

Рен (Цоцхлеариа арморациа)

Успева на влажним местима али се гаји и у баштама. Реч је о јакој зељастој биљки великих и по ивицама назубљених листова. Има ситне беле цветове, јак корен дуг и до метар који је споља жућкаст а унутра бео. Ако се нариба развија јак мирис који изазива сузе. Садржи витамин Ц, етарско уље, шећер...

Користи се:

  1. поспешује мокрење и знојење
  2. помаже у лечењу плућних болести
  3. за инхалирање у случају прехладе

Сируп

Корен рена исеците на тање колутове, поређајте на газу коју сте ставили преко посуде и поспите дебљим слојем шећера у праху. Убрзо ће из рена да почне да капље течност коју сачувајте и пијте по кашику до две дневно, пре јела.

Рен садржи витамин Ц, етарско уље, шећер...

Очистите организам од отрова

У пола литра млека нарибајте мањи корен рена, оставите преко ноћи, процедите и пијте по шољицу три пута дневно 3 до 4 седмице.

Црна ротква (Рапханус сативус)

Баштенска биљка која израсте до метар, са перастим и тупо назубљеним листовима и белим или светлоључастим цветовима. Крај стабљике је задебљао у округласту главицу покривену црном кором. Садржи минерале натријум, калијум и сумпорне хетерозиде због којих има љут укус.

Користи се:

  1. да поспеши мокрење
  2. у случају камена у жучи
  3. да разреди слуз у дисајним органима

Сок разређује слуз

Огулите кору па нарибајте црну роткву, прелијте медом, оставите три до четири сата па добро исцедите рукама. Добијен сок пијте по шољицу ујутру пре јела и пре спавања.

Прочитајте још: Регулише крвни притисак и чува ЗДРАВЉЕ МОЗГА! Ево коју ВОЋКУ морате појести већ данас

Избацује камен из жучне сесе

Првог дана попијте ракијску чашицу свеже исцеђеног сока, другог дана 2, трећег 3, а четвртог четири, па наредних дана смањује за по чашицу. У случају да нема резултата направите паузу 8 дана па поновите терапију.


Црни ким (Нигелла сатива)

Једногодишња зељаста биљка која израсте до 40 цм са назубљеним, перастим листовим и светло плавим цветовима. Плод је петоделна чаура слична маку у којој су ситне црне семенке. Оне садрже уље, незасићене масне киселине, линолну киселину, етарко уље, танине, горке материје...

Користи се:

  1. јача имунитет
  2. снижава повишен крвни притисак

Чај

Кашичицу здробљених семенки прелијте са 1,5 дл вреле воде, поклопите сачекајте 15 до 20 минута, процедите и пијте 2 пута токо дана.

Прочитајте још: Има је у свим бојама и важи за АФРОДИЗИЈАК! Ако не знате шта ћете сутра за ручак - ОНА ЈЕ РЕШЕЊЕ!

За инхалацију

У литар вруће воде сипајте 2 кашичице уља црног кима па удишите испарење главе покривене пешкиром у случају инфекције дисајних путева.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas