· · Коментари: 0
лек из природе

ЗАШТО БИ ТРЕБАЛО РЕДОВНО ДА КОНЗУМИРАТЕ КИВИ: Одличан је за вид, регулацију крвног притиска, смирење и још много тога

Постоји много разлога зашто би требало киви да се нађе на вашем свакодневном менију.

1644311643_kiwi-gc6b6f2611_1280.jpg
Фото: пиxабаy

Киви се почео гајити на Новом Зеланду пре педесет година, пре двадесет у Француској, а након тога у Италији и Грчкој. Уколико желите да обезбедите добро здравље и јак имунитет ове зиме је киви прави избор.

1. По­ма­же код опструкције црева

Ки­ви са­др­жи дос­та вла­ка­на ко­ја спре­ча­ва­ју на­ста­нак за­тво­ра, те се пре­по­ру­чу­је као на­ми­р­ни­ца за здрав до­ру­чак. Мо­же се ко­м­би­но­ва­ти с дру­гим во­ћем, јо­гу­р­том, ке­фи­ром, му­сли­јем и сл.

2.  Сјајан је за вид

Ви­та­ми­ни А, Ц и Е има­ју ан­тио­к­си­да­ти­в­но де­ло­ва­ње. Не­ко­ли­ко истра­жи­ва­ња је до­ка­за­ло ка­ко ки­ви мо­же сма­њи­ти ри­зик од на­стан­ка ста­ра­ч­ке ма­ку­лар­не де­ге­не­ра­ци­је, и то за 36 од­сто. Ки­ви са­др­жи лу­теин и зеа­к­сан­тин, ма­те­ри­је ко­је се при­род­но на­ла­зе у љу­д­ском оку. Лу­теин по­ма­же при­ли­ком фи­л­три­ра­ња ште­т­ног пла­вог све­тла, што по­ма­же у спре­ча­ва­њу бо­ле­сти ока узро­ко­ва­них ста­ре­њем.

3. Ре­гу­ли­ше кр­в­ни притисак

Ки­ви је бо­гат извор еле­к­тро­ли­та ка­ли­ју­ма, ко­ји игра ва­жну уло­гу у одр­жа­ва­њу до­во­љ­не ко­ли­чи­не те­ч­нос­ти у те­лу. Та­ко­ђе, ре­гу­ли­ше рад ср­ца и кр­в­ни при­ти­сак и су­про­т­ста­вља се не­га­ти­в­ним учи­н­ци­ма на­три­ју­ма.

Прочитајте још: Потпуно РЕГЕНЕРИШИТЕ цео ОРГАНИЗАМ за 7 дана: ВОДА од БЕЛОГ ЛУКА магични напитак

4. Сни­жа­ва холестерол

Вла­к­на у ки­ви­ју мо­гу сма­њи­ти ни­во ло­шег (ЛДЛ) хо­ле­сте­ро­ла. Ка­ко сма­њу­је ни­во хо­ле­сте­ро­ла, та­ко сма­њу­је и ри­зик од на­стан­ка ср­ча­них бо­ле­сти и ср­ча­ног уда­ра. Пра­ви­лан унос ка­ли­ју­ма је кљу­чан за здра­во ср­це, а ки­ви је је­дан од на­ј­бо­љих изво­ра ка­ли­ју­ма.

5. Убла­жа­ва стрес и сми­ру­је живце

Ки­ви је идеал­но во­ће за мо­де­р­но до­ба у ко­јем жи­ви­мо. Због ве­ли­ке ко­ли­чи­не ви­та­ми­на Ц, убла­жа­ва не­р­во­зу и узне­ми­ре­ност. Та­ко­ђе је идеа­лан за убла­жа­ва­ње стре­са. По­ма­же нам да се осе­ћа­мо сми­ре­но и да се ла­к­ше суо­ча­ва­мо с про­бле­ми­ма и пре­пре­ка­ма ко­је нам жи­вот на­ме­ће. До­к­то­ри пре­по­ру­чу­ју ко­н­зу­ми­ра­ње ки­ви­ја пре раз­го­во­ра за по­сао или не­ког ва­жног са­стан­ка јер сма­њу­је на­пе­тост.

 

 

 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.