Гвожђе је суштинска компонента здраве исхране, неопходно је за пренос кисеоника кроз тело и производњу хемоглобина у крви.
Прва асоцијација на гвођже нам је углавном месо, али се оно такође може наћи и у намирницама које нису животињског порекла - познато је као нехемско гвожђе. Ова врста гвожђа се не производи у протеинима крви (као гвожђе из меса) и људском телу може бити теже за апсорпцију. Ипак, постоји неколико трикова који ц́е помоц́и вашем телу да апсорбује што више нехемског гвожђа, укључујуц́и уживање у гвожђу на биљној бази са храном богатом витамином Ц, попут цитруса.
- Када радим са клијентима који желе да повец́ају своје изворе гвожђа на биљној бази, увек сам узбуђена што могу да поделим да многе намирнице пружају количине гвожђа упоредиве са опцијама на животињској бази - каже Дани Домингез, регистровани дијететичар за Реал Симпле.
Спанац́
Многи су изненађени када сазнају да једна шоља куваног спанац́а садржи 6,4 мг гвожђа. Пошто се биљни извори гвожђа теже апсорбују у организму, саветује се да порцији цитруса додате мало цитруса, то може драстично побољшати апсорпцију гвожђа. Додавање мало лимуновог сока током кувања спанац́а или пијење сока од поморанџе уз оброк су одличне опције.
Бели пасуљ
Бели пасуљ је свестран састојак који се може уклопити уз широк спектар намирница. Врсте белог пасуља укључују канелини пасуљ, морски пасуљ и велики северни пасуљ, а могу се нац́и сушени или конзервирани у вец́ини супермаркета. Кувани бели пасуљ има 5 до 6 милиграма гвожђа по шољи.
Сочиво
Сочиво може да обезбеди око 6 мг гвожђа по шољи, а такође доприноси 30 процената ваших дневних потреба за гвожђем ако се придржавате дијете од 2.000 калорија. За повец́ање апсорпције гвожђа, упарите ово сочиво са храном богатом витамином Ц, као што су агруми или паприке.
Леблебија
Још једна чврста биљна алтернатива за гвожђе је кувани сланутак“, каже Домингез. „Шоља садржи око 5 мг гвожђа и одличан је додатак разним салатама и умацима.“ Наизглед постоје бесконачни начини за употребу сланутка - цео, пасиран и више од тога. Сланутак је такође суперхрана и одличан извор калијума, калцијума, магнезијума и других есенцијалних хранљивих материја.
БОНУС ВИДЕО