Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

6 намирница које хране ваш МОЗАК

Ове намирнице богате су антиоксидансима, који вас штите и од болести...

1650035310_kid-g0532c8d5f_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Постоји низ начина помоћу којих можемо да подржимо здравље мозга као што су физичка активност и ментална стимулација. Међутим, оно што је изузетно важно је храна коју конзумирамо. Доносимо вам списак од шест намирница на којима ће вам ваш мозак бити захвалан.

Орах

Здравствена добробит ораха је доказана многим истраживањима. Количина омега-3 масних киселина и антиоксиданаса му даје велику важност у превенцији болести. Мале количине, један длан пун ораха је довољно омега-3 масних киселина за цео дан. У поређењу са осталим коштуњавим воћем, сматра се најздравијим, пре свега због великог садржаја омега – 3 масних киселина, али и због дупло већег садржаја антиоксиданса.

Жуманце

Жуманца имају већи ниво холестерола и масти од беланаца, али такође имају и веће нивое калцијума, гвожђа, магнезијума, фосфора, калијума, натријума и цинка. Вишак натријума можда није најбољи за наше тело, али организму су потребни и сви други минерали које жуманца обезбеђују. Од витамина, најзначајнији је велики проценат витамина А у њима.

Прочитајте још: Прекисело јело или претврдо месо? Откривамо вам кухињске трикове које можете решити содом бикарбоном

Боровнице

Боровнице су прави рудник антиоксиданса, витамина и минерала, нарочито калцијума, фосфора, гвожђа и витамина Ц. Ово укусно воће препоручује се и у превенцији разних болести као што су крвна обољења, срчане болести, за регулацију шећера и масноћа, код болести уринарног тракта, рака. Боровнице подстичу циркулацију капилара у мозгу, обезбеђујући тако максималан доток хранљивих материја и кисеоника, што побољшава когнитивне функције, спречава и лечи симптоме деменције, успорава Алцхајмерову болест, јача меморију, концентрацију и повећава интелигенцију.

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: "Вакуум" или "вакум", "велемајстор" или "веле-мајстор"? Проверите своје знање

Црна чоколада

Кључни елемент чоколаде је какао, што га је више, то је чоколада вреднија. Какао зрна која се налазе у црној чоколади садржи флавоноиде који опуштају крвне судове и спречавају да изгубе еластичност, односно омогућавају доток крви у мозак. Еластични крвни судови онемогућавају стварање атеросклерозе, болест великих и средњих мишићних артерија и повишени крви притисак, чак држе и дијабетес под контролом. Флаваноиди стимулишу мождану активност и низ неуролошких процеса у регијама мозга задужених за учење и памћење. За флавоноиде се сматра да спречавају настанак канцерогених ћелија.

Мача

Прочитајте још: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Мача чај садржи 15 пута више антиоксиданата него неке намирнице – боровнице или нар. Веома је богат витамином Ц, А, влакнима и гвожђем. Веома је добар у борби против бактерија, вируса и гљивичних обољења. Антиоскиданти штите ћелије од слободних радикала, а мача садржи катехине који смањују упале у организму и обнављају ћелије. Један од многобројних бенефита је и тај да мача чај умирује и веома је добар у борби против стреса, а у исто време повећава пажњу и одржава нас будним.

Семенке бундеве

Конзумирање семенки бундеве као једног од одличних начина да организам снабдете неопходним хранљивим материјама које не можете наћи у изобиљу у другим намирницама. С друге стране, ове укусне семенке садрже и одређене природне супстанце које помажу у лечењу одређених поремећаја и обољења.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas