Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Идеална храна за мозак: Нaмирнице које могу побољшати памћење и концентрацију

Ових пет намирница мога побољшати мождане функције

1658422272_pexels-trang-doan-1092730.jpg
Oglas

Поједине намирнице садрже нутритијенте које могу стимулисати и ојачати когнитивне функције попут памћења и концентрације.

Научници су издвојили 5 намирница за које сматрају да су идеална "храна" за мозак:

1. Ораси

Ораси и орашасти плодови садрже здраве масти. Монозасићене масне киселине могу позитивно утичу на памћење. Али, и код уноса ових намирница не треба претеривати. Препоручена дневна доза је 13 грама. Треба да имате на уму да су орашасти плодови висококалорични.

Прочитајте још: Разбуђује боље од кафе: Напитак који ће вам дати енергије за цео дан (РЕЦЕПТ)

2. Црна чоколада

Чоколада са високим процентом какаа побољшава доток крви у мозак, смањује ниво стреса и препоручује се људима који имају трему. Једно истраживање је показало да људи који једу чоколаду барем једном недељно били су бољи на тестовима когнитивних способности од оних који ретко у њој уживају. У студији, објављеној у часопису "Аппетите" учестовало је 968 људи у доби од 23 до 98 година. Научници верују да би редовно узимање какао флаванола могло бити један од неколико чинилаца који објашњавају когнитивне добробити које пружа чоколада.

3. Лосос

Лосос у себи садржи висок процент добрих масти, што га чини изврсним извором витамина Д. Једна порција лососа обазбедиће вам око 80 % дневне препоручене количине витамина Д. Одличан извор витамина Д, омега-3 и других масних киселина, лосос помаже у смањењу крвног притиска и подржава здравље срца. Истраживање је показало благодати омега-3 масних киселина у решавању анксиозности, депресије и потенцијалном помагању у побољшању менталног здравља жена средњег века.

Прочитајте још: Три напитка која ће вам помоћи да се решите вишка килограма

4. Боровница

Боровница јача кости, побољшава вид, одржава концентрацију, јача мозак. Регенерише кожу и снижава повишен шећер у крви. Боровница је један од највећих природних антиоксиданата и у свом саставу садржи велику количину витамина, минерала и олигоелемената. Као воће богато антиоксидантима, боровница успорава старење целог тела, па је без претеривања можемо назвати еликсиром здравља и младости.

5. Броколи

Поврће које одликује мало калорија и масноћа. Садржи витамин К који је изузетно важан за когнитивне способности. Поред тога садржи и холин, натријум и фолну киселину  који позитивно утичу на процес памћења. Поред позитивног деловања на мождани систем, има сјајан ефекат и на кардиоваскуларни, имунолошки и систем за варење.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas