Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ако не пијете МЛЕКО, ово поврће би требало да се нађе на вашем менију: Богато је КАЛЦИЈУМОМ

Калцијум се не налази само у млечним производима.

1711282040_shutterstock_2222633087.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Одређено поврће је одличан извор калцијума у ​​вашој исхрани, посебно ако пратите веганску исхрану или не подносите лактозу. Наставите да читате да бисте сазнали које поврће не би требало да недостаје у вашој исхрани ако не можете (или не желите) да конзумирате млечне производе.

Калцијум је есенцијални минерал који је важан за многе телесне функције. Помаже у изградњи и одржавању костију и зуба. Такође побољшава функцију нерава, здравље мишића и метаболизам. Млечни производи као што су млеко, сир и јогурт су богати калцијумом, међутим, они нису искључиви извори калцијума. Можете додати воће богато калцијумом, обогаћену храну и поврће у своју исхрану како бисте осигурали препоручени унос калцијума.

Зашто калцијум не би требало да недостаје у вашој исхрани?

Здравствене предности калцијума су многе. Индикативно, овај племенити метал подржава, између осталог:

  • Здравље костију: Калцијум формира структуру ваших костију и зуба. Такође одржава здравље и густину костију. Спречава болести костију као што је остеопороза.
  • Здравље срца: Калцијум може помоц́и у регулисању функције срца и смањењу високог крвног притиска.
  • Нервна функција: Калцијум промовише правилну функцију нерава и помаже у преношењу нервних сигнала кроз тело.
  • Функција мишића: Калцијум одржава правилно кретање мишића регулишући контракцију и опуштање мишића.
  • Метаболизам: Калцијум помаже у регулисању метаболизма промовишући разградњу масти и шећера у телу.
  • Управљање тежином: Неколико студија показује да већи унос калцијума може помоћи у смањењу тежине и смањењу ризика од гојазности.

Који је препоручени унос калцијума?

Препоручени дневни унос калцијума је 1000 милиграма за већину одраслих мушкараца и жена. То је 1200 милиграма дневно за жене старије од 50 година и мушкарце преко 70 година.

Препоручени дневни унос за децу и адолесценте зависи од старости и пола. Може да се креће од 700 милиграма дневно за децу узраста од 4 до 8 до 1300 милиграма дневно за тинејџере од 14 до 18 година.

Међутим, нутритивна вредност калцијума зависи од хране коју једете. Тело апсорбује калцијум из различитих извора на различите начине. На пример, калцијум из млечних производа се лакше апсорбује него калцијум из биљних извора.

Истраживања показују да је апсорпција калцијума из млечних производа и обогаћене хране око 30%. С друге стране, одређена једињења која се називају оксалати која се налазе у биљним изворима смањују апсорпцију калцијума. Оксалати формирају соли са калцијумом, које тело не може да пробави и апсорбује, тако да ваше тело на крају апсорбује само мале количине калцијума.

Које поврће је богато калцијумом?

Постоји много намирница богатих калцијумом које нису млечни производи. Ево листе поврћа које садржи калцијум:

Тамнозелено лиснато поврће је невероватно здраво и многе врсте су богате калцијумом. Ваш најбољи избор? Кељ. На пример, 1 шоља (190 грама) куваног кеља има 268 мг калцијума, или око 21% ваше дневне вредности.

Имајте на уму да неке врсте овог поврћа, као што је спанаћ, имају висок садржај оксалата, који су, као што смо видели, једињења која се везују за калцијум и смањују његову апсорпцију. Стога, иако је спанаћ богат калцијумом, он се не апсорбује као друго лиснато поврц́е богато калцијумом које има мало оксалата, као што су кељ и зеље. Бонус: Кељ је такође добар извор витамина К, за који студије показују да са витамином Д подржава здрав метаболизам костију.

Броколи, карфиол, прокељ и купус су обавезни избор ако не конзумирате млечне производе. Поврће крсташа такође обезбеђује телу многе хранљиве материје које подржавају здравље костију, као што су витамин К и калцијум. Витамин К ради заједно са калцијумом и помаже у изградњи здравих костију. Поред тога, недостатак витамина К је повезан са остеопорозом и преломима.

(Женски магазин)

БОНСУ ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas