Јаке кости не морају да долазе само од млека
Млечни производи су годинама били заштитни знак за калцијум, минерал најпознатији по томе што одржава наше кости јаким. Али калцијум чини много више од тога, од подржавања функције нерава и мишиц́а до спречавања стварања крвних угрушака.
- Више од 99% калцијума у вашем телу налази се у вашим костима и зубима - објашњава регистровани дијететичар др Џоан Салџ Блејк, пише Реал Симпле. Преосталих 1% помаже код „контракције мишиц́а, преноса нервних сигнала и згрушавања крви“.
Према Националним институтима за здравље, вец́ина одраслих требало би да уноси приближно 1.000 мг дневно. Женама старијим од 50 година и мушкарцима старијим од 70 година потребно је мало више, идеално близу 1.200 мг дневно. Иако су млечни производи најпопуларнији извори калцијума, ево где још можемо да нађемо овај неопходан минерал:
Лиснато поврће
Иако је кељ једно од популарнијих поврц́а са високим садржајем калцијума, нудец́и 440 мг калцијума у једној шољи, он није једина лисната опција.
- Листови амаранта: 284 мг калцијума у једној шољи
- Кељ: 177 мг калцијума у једној шољи куваног
- Листови маслачка: 147 мг калцијума у једној шољи
- Броколи: 60 мг калцијума у једној шољи
Житарице
Семе и житарице нису само угљени хидрати или влакна за варење - они су такође сиц́ушни пакетиц́и калцијума и других микронутријената.
- Амарант: 116 мг калцијума по шољи
- Мак: 260 мг калцијума на две кашике
- Чија семе: 167 мг калцијума на две кашике
- Сусам: 88 мг калцијума (једна кашика)
Такође вакодневне основне намирнице попут тофуа или тортиља могу бити изненађујуц́е богате калцијумом, али проверите нутритивну декларацију, јер нивои калцијума зависе од тога да ли је бренд обогац́ен њиме.