Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
заштитни фактор

Која је разлика између хемијске и физичке креме за сунчање: Будете срећни ако ваша оставља бели траг на кожи! (ВИДЕО)

Заштитни фактор (СПФ) је изузетно важан, али да ли користите најефикасније врсте крема за сунчање?

1625643514_pjimage--1-.jpg
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/Надине Баготт/ Др Драј
Oglas

Ношење креме за сунчање свакодневно (365 дана у години, по киши или сунцу) несумњиво је најбоља ствар коју можете учинити како за здравље тако и за изглед коже. Заиста је тако једноставно.

Међутим, заштита од сунца може донекле збунити. Минерална или хемијска? Спреј или лосион? А шта значе сви ти бројеви на боци? Врхунски дерматолози објашњавају све што се може знати о различитим врстама крема за сунчање и поделили су најважније савете које треба имати на уму приликом куповине СПФ-а.

Прочитајте још: Сачувајте мождане вијуге уз унос ДВЕ врсте намирница: Потребно је да испоштујете количину!

Креме за сунчање обично спадају у једну од две категорије: хемијске или физичке.

У једном углу имате хемијске креме за сунчање. Садрже састојке - уобичајени су оксибензон, авобензон, хомосолат и октиноксат - који делују продирањем у кожу. Тамо апсорбују УВ зраке и претварају их у безопасну количину топлоте, објашњава дерматолог Фатима Фахс. Можда сте од недавно чули неке не баш сјајне ствари о хемијским кремама за сунчање, али до тога ћемо доћи за који минут.

С друге стране, физичке или минералне креме за сунчање ослањају се, добро, на минерале - титан-диоксид и цинков оксид - који се налазе на кожи, одбијајући сунчеве штетне УВ зраке, објашњава др. Орит Марковиц.

Свака има своје предности и недостатке.

„Хемијске креме за сунчање су козметички елегантније“, каже др Фахс. Оне се добро уклапају у кожу и обично се не примећују (на свим тоновима коже), додаје она. Будући да се упијају у кожу, формуле су врло лагане, а такође је лакше мешати хемијске састојке за заштиту од сунца у ствари попут хидратантне креме и шминке. Недостатак? Хемијске креме за сунчање обично садрже више састојака попут конзерванса, боја и мириса, што све потенцијално може изазвати иритацију коже, каже др Марковиц.

Физичке креме су одличан избор за оне са акнама, масном или осетљивом кожом.

Можда сте видели и неке застрашујуће наслове о хемијским кремама за сунчање, које су се у последње време нашле на удару критика. „Недавна студија ФДА проучила је четири хемијска састојка за заштиту од сунца и закључила да апсорпција ових састојака у тело захтева  додатне податке о безбедности“, објашњава др Фахс.

Неки од ових састојака, попут оксибензона, могу променити хормоналне и друге функције у људском телу, додаје др. Марковиц, што је разлог за забринутост.

Али нема потребе за паником - и дефинитивно нема потребе да престанете да носите крему за сунчање. „Иако ФДА тражи више података, не каже да су састојци небезбедни и дефинитивно су нам потребне додатне студије како би се утврдило да ли је било шта од овога клинички релевантно“, каже др Фахс.

Некомедогена козметика
Ови производи су посебно формулисани тако да не запушавају поре. Најбољи су избор за природну негу лица. Ознака 0 значи да је састојак потпуно некомедоген, док су 4 и 5 ознаке за изразито комедогене компоненте.

Такође постоји одређена забринутост због испирања хемијских састојака у океане и оштећења коралних гребена; На Хавајима је, на пример, забрањена продаја крема за сунчање које садрже оксибензон и октиноксат.

Физичке креме за сунчање немају потенцијалне сигурносне проблеме - у истој студији ФДА је и титанијум диоксид и цинков оксид сматрала сигурним и ефикасним - нити било какав негативан утицај на животну средину. „Обично су некомедогени и обично су повезани са мање иритације коже од хемијских крема за сунчање, што је добар избор за оне са акнама, масном или осетљивом кожом“, додаје др Марковиц. Али и они имају недостатака. Минералне креме за сунчање често могу да оставе бели или сиви траг на кожи, каже др Фахс.

Додуше, формулације су се у последње време знатно побољшале, а обојене минералне креме за сунчање могу да помогну у решавању тог проблема, иако чак и тада нијансе не одговарају увек свим тоновима коже, истиче она.

Још једна ствар коју треба приметити: Понекад ће креме за сунчање комбиновати и хемијске и физичке састојке тако да добијете најбоље из оба света. 

Прочитајте још: Пет намирница које ПУЦАЈУ од ПРОТЕИНА, а једноставне су за спремање! (ВИДЕО)

Минимум који мора да се испуни

Без обзира коју врсту креме за сунчање одабрали, постоји неколико ствари које су обавезне.

  • Израз „широког спектра“: То значи да вас крема за сунчање штити од УВА зрака који узрокују знаке старења и УВБ зрака које изазивају сагоревање.
  • Барем СПФ 30: И Америчка академија за дерматологију и Фондација за рак коже препоручују најмање СПФ 30 за свакодневну употребу. Када се правилно нанесе, СПФ 30 вас штити од око 97 процената УВБ зрака, каже др Фахс, који додаје да ниједно средство за заштиту од сунца не нуди 100 посто заштиту. Због тога је важно практиковати друга безбедна понашања на сунцу и тражити хлад, носити капу итд. А ако проводите пуно времена на отвореном, није лоша идеја повећати свој СПФ на 50 или 70, само да бисте бити безбедни.
  • Требало би да буде „водоотпорно“ ако идете на плажу: Видећете ово на боци уз напомену да ли траје 40 или 80 минута. То указује на то колико дуго ће крема за сунчање остати на мокрој кожи, објашњава др Фахс.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas