Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАВИСНОСТ

Др Ивица Младеновић: Деца после основне НАПУШТАЈУ ШКОЛУ да би цео дан играла ИГРИЦЕ

Сваки трећи адолесцент је зависних од игрица.

1603555263_Depositphotos_271854776_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Све је тања граница између реалности и виртуелне стварности коју живе, пре свега, млади, што поткрепљује податак да у готово 30 одсто породица постоји адолесцент зависан од интернета.

Прочитајте још: Она је ВИЈЕТНАМКА и обожава Србију: Објавила је СНИМАК у ком прави САРМЕ, а једна ствар је свима ЗАПАЛА ЗА ОКО (ВИДЕО)

Светска здравствена организација је у тој сфери, 2018. године, поставила дијагнозу једино за адиктивност од видео-игрица, мада је опсег много већи и протеже се до прекомерне "конзумације" друштвених мрежа, порнографије, онлајн куповине, скидања различитих садржаја и четовања.

Прочитајте још: Дете стално гледа у ЕКРАН: Како спречити КРИВЉЕЊЕ ВРАТА и КИЧМЕ

- Сматра се да шест до десет сати недељно боравка на интернету (у смислу играња видео-игара) не треба да брине, односно да је код малих корисника дозвољено пола сата дневно, док више од два и по часа представља огроман ризик - наводи др Ивица Младеновић, специјалиста психијатрије, начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље у Београду.

Др Ивица Младеновић Фото: Привазна архива
Играју од шест до осам сати дневно!

Међутим, у скоро 30 одсто породица деца проводе на интернету од шест до осам сати сваког дана. Код млађих све углавном креће од видео-игрица, које имају различите садржаје, углавном су стратешке, дуго трају и  врло су адиктивне.

Почну игрицама, па преко  порнографије заврше као зависници који се кладе и путују преко интернета.

Створене су да навуку младе који имају потребу да пробију границе играјући се, а затим се с годинама полако окрећу друштвеним мрежама и порнографији. До адолесценције се већ устали зависност од куповине преко интернета.

Прочитајте још: ЧЕТИРИ типа ПОНАШАЊА КОД ДЕЦЕ која могу да укажу на ОЗБИЉНИЈИ ПРОБЛЕМ

Срећне породице
.- Врло су угрожене и функционалне породице, јер су одрасли одсутни већи део дана, неретко раде и по два посла трбухом за крухом.

- У нашу дневну болницу, нажалост, сваког месеца долазе дечаци који напуштају школовање после основне школе, када се у потпуности посвећују игрању игрица. Већина потиче из "растурених" породица, где постоји само један родитељ или су мама и тата разведени, присутна је агресија или било који вид дисфункционалности - објашњава стручњак.

Деца не израсту у функционалне особе које имеју циљеве.

Тако деца упадају у проблем и не успевају да израсту у функционалне особе. То значи да нису способни да буду задовољни, поштују одређене норме, имају циљеве у животу и функционишу на личном, социјалном, емоционалном и професионалном плану.

Прочитајте још: Повлаче се у себе, никог не пуштају близу, сувише озбиљни... Иза свега се крије ТУЖНА ПРИЧА

- Међутим, ови млади људи су спречени у томе и самом чињеницом да рано прекидају школовање, постају осакаћени, спречени да сазнају основне ствари. У живот улазе "неписмени" и потпуно зависни од виртуелног - објашњава специјалиста психијатрије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas