Oglas
· · Komentari: 0
roditelji

Dete stalno gleda u EKRAN: Kako sprečiti KRIVLJENJE VRATA i KIČME

Deca sve češće krive vrat i kičmu dok koriste telefone i druge ekrane, te mogu nastati ozbiljni deformiteti.

1603278625_Depositphotos_42584959_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Postoje tri jednostavna načina da sprečite krivljenje i naučite dete da drži pravilan položaj.

Vaše dete je na kauču, leži sa telefonom ili tabletom u rukama i neprestano drži iskrivljen vrat. Da, ova slika je svim roditeljima poznata.

Pročitajte još: ČETIRI tipa PONAŠANJA KOD DECE koja mogu da ukažu na OZBILJNIJI PROBLEM

I pre pandemije deca su provodila oko 33 sata nedeljno koristeći različite ekrane, što je jedna studija pokazala. Ova pozicija, u kojoj je glava skroz iskrivljena nadole je postala eci prirodna. 

Navika se može zadržati jako dugo, čak i tokom celog života, te je mnogo važno sprečiti ovaj loš položaj.

Izdvajamo tri načina za jačanje mišića vrata kod deteta.

Foto: Deposit

1. Započnite dan vežbama

Potrebno je svega pet minuta ujutru kada ustanete. Stanite u položaj na kolenima i rukama postavljenim paralelno. Istežite kičmu zajedno sa vratom i glavom na gore, a potom na obrnutu stranu. Možete se igrati - nosom pravite krugove po zidu dok stojite, ili pak dok ležite crtajte ih na plafonu.

2. Prilagodite položaj

Kada dete koristi telefon ili tablet, objasnite da treba telefon da približi glavi, a ne glavu telefonu. Pokažite na primeru kako to da uradi. Ako sedi za stolom, neka monitor bude u visini očiju, a tastatura i laktovi da budu postavljeni ravno. Stopala neka budu postavljena ravno na pod. Promenama navika u svakodnevnim položajima je zaista potrebno dosta vremena i strpljenja. Imajte to na umu.

Pročitajte još: Roditeljstvo nije predodređeno samo za majku - uloga oca je od VELIKOG ZNAČAJA!

3. Vežbajte pravilno sedenje

Većina stolica nije prilagođena deci svojom visinom. Zato pokušajte da ih prilagodite tako da im odgovaraju. Kičma će tada lakše da se postavi u prirodnu poziciju. Možete detetu i sami dati primer kako da sedi da prednjem delu stolice i tako opusti ramena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas