Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОДРАСТАЊЕ БЕЗ БАТИНА: Родитељски савети злата вредни

Да ли бисте волели да одгајате децу по њиховим правилима?

1716283540_shutterstock_1660545943.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Шведска је једна од малобројних земаља у Европи која нема проблем са наталитетом и важи за најбољу земљу за живот породица с децом. Родитељи у овој земљи добијају чак 480 дана плаћеног одсуства, које могу делити, док је 90 дана непреносиво на мајку, односно важи само за очеве.

Али, то није једина ствар коју бисмо волели да имамо на располагању – ево још осам принципа васпитања које се исплати копирати од ове нордијске нације.

Одспавајте на отвореном (без обзира на време)

Иако је у Шведској хладно, то не спречава мајке и очеве у тој земљи да своје бебе оставе да спавају у колицима на температурама испод нуле. Сматра се да деца тако боље спавају и да им свеж ваздух прија. Швеђани децу остављају испред кафића док на топлом испијају кафу.

Равномерно поделите родитељске дужности

Осим што добијају 480 дана родитељског одсуства, родитељи у Шведској добијају и такозвани бонус за родну равноправност, односно нешто већу плату ако равномерно поделе бригу о беби.

Сваки дан се играјте напољу

Швеђани кажу: „Не постоји лоше време, само лоша одећа“. У школама у тој земљи од деце се очекује да сваки дан излазе на ваздух и играју се напољу, без обзира на време. Свеж ваздух сматра се виталним за дететов развој, као и прљање у блату, што је добро за имунолошки систем детета.
Петак је дан за породицу

Чули сте за хyгге, али да ли сте знали да Швеђани имају своју верзију удобности која се зове мyсигт? Петак је врхунац удобности и зове се Фредагсмyс. Тада се породице склупчају испод ћебета, запале свеће, заједно гледају филм и једу грицкалице и слаткише.

Прихватите вртић

Дадиље су реткост у Шведској, а већина породица уписује децу у јаслице кад напуне годину дана. Овде се очекује да деца већину времена проводе играјући се, што је главни фокус шведског образовног система. Помаже што држава субвенционише вртиће у Шведској.

Не размишљајте превише о полу

Забаве за откривање пола нису у тренду у Шведској. Скандинавски родитељи труде се да не ограничавају децу друштвеним очекивањима на темељу пола. На пример, у школама раде саветници за родна питања, а у Стокхолму постоји чак и родно неутрална предшколска установа. У језик је уведена безродна заменица „хен“.

Опустите се око распореда

Шведски стил одгајања не подразумева гомилу ваннаставних активности. Распореди деце у тој земљи нису претрпани фудбалом, тенисом, часовима клавира или плесом. Уместо тога, поента је пустити децу да се забављају и играју на отвореном.

Нема физичког кажњавања

Шведска је била прва земља у свету која је 1979. године забранила батине и сваки облик телесног кажњавања. Уместо тога, родитељи дисциплинују своју децу разговором с њима.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas