Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мучи вас надутост стомака након славске трпезе? Лекар саветује како ублажити непријатне симптоме

Како се приближавамо сезони прослава и слава, свесни смо очекиваних изазова који могу пратити наше оброке.

1700489073_Dr-Dusan-Popovic.jpg
Доц. др Душан Поповић, Фото: Промо
Oglas

Надутост и надимање нису само питање нелагодности већ су и сигнали тела који нам говоре о прекомерном оптерећењу нашег дигестивног тракта. Доцент др Душан Поповић, гастроентерохепатолог КБЦ Драгиша Мишовић-Дедиње, објашњава зашто је надутост данас чест проблем и како да је ублажимо.

Надутост је непријатан симптом неког поремећаја органа за варење, али се може јавити и код потпуно здравих људи. Процењује се да чак 15-30% америчке популације има проблем са надутошћу. 

Свакодневно се одређена количина ваздуха уноси у црева, највише путем хране и пића. Ово је нарочито изражено код особа које једу брзо, халапљиво и уносе веће количине хране. Ваздух у органе за варење улази и процесом дисања и то око 1 мЛ ваздуха по дубоком удаху. Поред тога, гасови у цревима се јављају и као последица процеса варења хране и активности цревних бактерија. Све ово може довести до осећаја надутости, који је понекада толико изражен да се лако може уочити и приликом физикалног прегледа пацијената. 

Фото: Промо

Познавајући начин настанка гасова у органима за варење, јасно је да надутост настаје као последица повећаног уноса или повећане продукције гаса. Код неких особа, нормална количина гаса у цревима ствара осећај надутости. У том случају кажемо да постоји преосетљивост органа за варење. Ово се веома често среће код синдрома нервозног дебелог црева. Велики број обољења органа за варење се може манифестовати надутошћу и израженијим подригивањем и испуштањем гасова. Разлог могу бити синдром нервозног дебелог црева, хронични затвор, као и различити поремећаји варења, лактозна интолеранција, целијакија, недовољно лучење панкреасних ензима, прекомеран раст бактерија у цревима, цревне инфекције и друго.

Свакако најчешћи разлог за појаву надутости су грешке у исхрани. Међутим, пошто велики број различитих разлога може довести до овог поремећаја, често је потребно да се пацијенти јаве на гастроентеролошки преглед, како би се искључили неки озбиљнији узроци. Ово је нарочито важно код пацијената који имају дуготрајну, изражену надутост, који имају повраћање, болове у трбуху, појаву крви у столици, малокрвност, губитак на тежини и друге симптоме и знакове који могу сугерисати органски узрок тегоба.

 

Третман надутости подразумева примену хигијенско-дијететског режима и примену одређених лекова и препарата. Од препарата који су се у свакодневној клиничкој пракси показали као ефикасни издваја се Флобиан®, чији квалитет гарантује Пробиотиц Еxцелленце Центер. Активни састојак Флобиан® је Лацтобациллус плантарум 299в који спречава настанак гасова у цревима и смањује осећај надимања, код чак 95% корисника. У третману надутости саветује се примена од најмање 4 недеље.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas