Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како смањити надутост и побољшати варење?

Говори нам Проф. др Драгана Мијач, специјалиста интерне медицине, субспецијалиста гастроентерохепатолог, са Клинике за гастроентерохепатологију, УКЦ Србије

1742396184_Dr-Dragana-Mijac---privatnaarhiva.jpg
Oglas

Надутост је један од најчешћих симптома, који је обично присутан код пацијената са различитим поремећајима дигестивног тракта, али се може јавити и код потпуно здравих особа. Може бити узрокована различитим факторима, од поремећаја цревне микробиоте до поремећаја у мотилитету дигестивног тракта (гастроинтестинална покретљивости) или преосетљивости на одређене састојке хране (као што су глутен и лактулоза). Надутост се може јавити као изоловани симптом, али је често праћен и бројним другим гастроинтестиналним тегобама, као што су болови у трбуху, мучнина, осећај ране ситости, као и промене у пражњењу црева (дијареја или затвор).

Надутост се може погоршати под утицајем хране која узрокује ферментацију, али и због хроничног стреса и других спољашњих фактора. Због тога је разумевање надутости, као и њених узрока, постало изузетно важно у свакодневном животу.

На појаву надутости посебно утичу исхрана, физичка активност, стрес и стил живота.

Дијета богата угљеним хидратима може погоршати тегобе као и конзумирање масне хране, алкохолних пића, газираних напитака, али и нередовна исхрана. Такође надутост настаје и услед смањене физичке активности и седентарног стила живота, који утичу на смањену покретљивост црева, што доприноси задржавању гасова и повећању надутости.

Надутост се може различито манифестовати у зависности од основног узрока и присуства других гастроинтестиналних поремећаја.

1. Осећај пуноће и надутости

Пацијенти описују осећај притиска или напетости у стомаку, који може бити стално присутан или се јавља након оброка. Често је израженији увече, што може бити повезано са дневним уносом хране и смањеном покретљивошћу црева током ноћи.

2. Повећање обима струка

Код неких пацијената надутост није само субјективни осећај већ постоји и приметно повећање обима струка, што често представља и естетски проблем.

3. Прекомерно стварање и испуштање гасова

Због разлагања несварених угљених хидрата у дебелом цреву, долази до повећане продукције гасова што може изазвати и психичку нелагодност.

4. Бол и грчеви у стомаку

Бол се најчешће јавља због растезања цревног зида услед скупљања гасова.

5. Промене у пражњењу црева

Могу се јавити: затвор, дијареја или смењивање затвора и дијареје.

6. Рана ситост и мучнина

Осећај ситости чак и након мале количине хране. Уз то, може се јавити мучнина, посебно након оброка богатих мастима или угљеним хидратима.

Исхрана

Кориговање исхране један је од првих корака у терапији надутости.

Намирнице које садрже угљене хидрате најчешће доводе до надутости, јер они подлежу ферментацији у присуству бактерија, што за последицу има стварање гасова, надутости и бола. Елиминациона дијета која подразумева смањени унос ових намирница, такозвана “low FODMAPs” дијета, се показала ефикасном у смањењу тегоба код већине пацијената.

Циљ је да се елиминишу намирнице које се тешко варе у танком цреву због чега их бактерије разграђују након проласка у дебело црево, а то доводи до појачаног стварање гасова.

Практични примери намирница које треба избегавати и замене:

1. Избегавати млечне производе богате лактозом: млеко, сладолед, крем сиреви

Замене: млеко и јогурт са ниским садржајем лактозе, биљна млека (бадемово, сојино).

2. Избегавати: црни и бели лук, карфиол, броколи

Замене: спанаћ, зелена салата, тиквице, парадајз.

3. Избегавати воће са високим садржајем фруктозе: јабуке, крушке, лубенице

Замене: боровнице, јагоде, киви, поморанџе.

4. Избегавати житарице и махунарке: пасуљ, леблебије, пшеница

Замене: пиринач, просо, кромпир.

Циљ је да се препознају специфине намирнице које изазивају тегобе и да се прилагоди исхрана.

 

Значај пробиотских култура у терапији надутости

Све више се истражују механизми помоћу којих модификација цревне флоре може помоћи у ублажавању симптома надутости. Препоручују се пробиотске културе, посебно сој Lactiplantibacillus plantarum као један од најбоље испитиваних у терапији надутости. Клиничка истраживања су показала да се симптоми попут надутости, бола и нелагодности могу смањити већ након неколико недеља редовне примене пробиотског соја Lactiplantibacillus plantarum.

Делује директно на узрок настанка гасова и може дугорочно да помогне у решавању тегоба у побољшавању квалитета живота.

 

Терапијске препоруке

Комбинација исхране са ниским уносом угљених хидрата, употреба пробиотика и модификација животног стила показује најбоље резултате у терапији надутости. Поред тога, важно је избегавање газираних пића, жвакаћих гума и преједања. Терапијски протоколи треба да буду прилагођени потребама сваког пацијента.
 

Практичне препоруке

Препоручују се мањи оброци током дана.

Адекватан унос течности, посебно воде, помаже у регулацији варења.

Редовно вежбање и шетње, доприносе успостављању одговарајуће покретљивост црева и смањењу надутости.

 

Смернице и препоруке гастроентеролошких удружења

Међународна гастроентеролошка удружења, као сто су Римска фондација (Rome Foundation) и Америчко гастроентеролошко удружење (АГА), дала су следеће смернице за лечење надутости код функционалних поремећаја дигестивног тракта:

Први корак - Модификација исхране:

FODMAP дијета;

Вођење дневника исхране како би се идентификовали окидачи за појаву тегоба;

Други корак - Пробиотици:

Препорука примене специфичних сојева са доказаним ефектом, попут Lactiplantibacillus plantarum

Трећи корак - Фармаколошка терапија коју преписује гастроентеролог
 

Закључак

Надутост представља значајан проблем који се јавља код различитих поремећаја гастроинтестиналног тракта. Разумевање узрока тегоба, као и правилно усмеравање терапијских интервенција, кључно је за побољшање квалитета живота пацијената.

Промене у исхрани, показале су високу ефикасност у смањењу симптома надутости. Увођење пробиотика, нарочито оних који у себи садрже Lactiplantibacillus plantarum , представља значајан помак у ублажавању надутости.

На нашем тржишту ова пробиотска култура се може наћи у препарату Flobian®.

*Ducrotté P et Al.: Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) improves symptoms of irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol. 2012 Aug 14

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas