Говори нам Проф. др Драгана Мијач, специјалиста интерне медицине, субспецијалиста гастроентерохепатолог, са Клинике за гастроентерохепатологију, УКЦ Србије
Надутост је један од најчешћих симптома, који је обично присутан код пацијената са различитим поремећајима дигестивног тракта, али се може јавити и код потпуно здравих особа. Може бити узрокована различитим факторима, од поремећаја цревне микробиоте до поремећаја у мотилитету дигестивног тракта (гастроинтестинална покретљивости) или преосетљивости на одређене састојке хране (као што су глутен и лактулоза). Надутост се може јавити као изоловани симптом, али је често праћен и бројним другим гастроинтестиналним тегобама, као што су болови у трбуху, мучнина, осећај ране ситости, као и промене у пражњењу црева (дијареја или затвор).
Надутост се може погоршати под утицајем хране која узрокује ферментацију, али и због хроничног стреса и других спољашњих фактора. Због тога је разумевање надутости, као и њених узрока, постало изузетно важно у свакодневном животу.
На појаву надутости посебно утичу исхрана, физичка активност, стрес и стил живота.
Дијета богата угљеним хидратима може погоршати тегобе као и конзумирање масне хране, алкохолних пића, газираних напитака, али и нередовна исхрана. Такође надутост настаје и услед смањене физичке активности и седентарног стила живота, који утичу на смањену покретљивост црева, што доприноси задржавању гасова и повећању надутости.
1. Осећај пуноће и надутости
Пацијенти описују осећај притиска или напетости у стомаку, који може бити стално присутан или се јавља након оброка. Често је израженији увече, што може бити повезано са дневним уносом хране и смањеном покретљивошћу црева током ноћи.
2. Повећање обима струка
Код неких пацијената надутост није само субјективни осећај већ постоји и приметно повећање обима струка, што често представља и естетски проблем.
3. Прекомерно стварање и испуштање гасова
Због разлагања несварених угљених хидрата у дебелом цреву, долази до повећане продукције гасова што може изазвати и психичку нелагодност.
4. Бол и грчеви у стомаку
Бол се најчешће јавља због растезања цревног зида услед скупљања гасова.
5. Промене у пражњењу црева
Могу се јавити: затвор, дијареја или смењивање затвора и дијареје.
6. Рана ситост и мучнина
Осећај ситости чак и након мале количине хране. Уз то, може се јавити мучнина, посебно након оброка богатих мастима или угљеним хидратима.

Исхрана
Кориговање исхране један је од првих корака у терапији надутости.
Намирнице које садрже угљене хидрате најчешће доводе до надутости, јер они подлежу ферментацији у присуству бактерија, што за последицу има стварање гасова, надутости и бола. Елиминациона дијета која подразумева смањени унос ових намирница, такозвана ““low FODMAPs” дијета, се показала ефикасном у смањењу тегоба код већине пацијената.
Циљ је да се елиминишу намирнице које се тешко варе у танком цреву због чега их бактерије разграђују након проласка у дебело црево, а то доводи до појачаног стварање гасова.
Практични примери намирница које треба избегавати и замене:
1. Избегавати млечне производе богате лактозом: млеко, сладолед, крем сиреви
Замене: млеко и јогурт са ниским садржајем лактозе, биљна млека (бадемово, сојино).
2. Избегавати: црни и бели лук, карфиол, броколи
Замене: спанаћ, зелена салата, тиквице, парадајз.
3. Избегавати воће са високим садржајем фруктозе: јабуке, крушке, лубенице
Замене: боровнице, јагоде, киви, поморанџе.
4. Избегавати житарице и махунарке: пасуљ, леблебије, пшеница
Замене: пиринач, просо, кромпир.
Циљ је да се препознају специфине намирнице које изазивају тегобе и да се прилагоди исхрана.
Значај пробиотских култура у терапији надутости
Све више се истражују механизми помоћу којих модификација цревне флоре може помоћи у ублажавању симптома надутости. Препоручују се пробиотске културе, посебно сој Lactiplantibacillus plantarum као један од најбоље испитиваних у терапији надутости. Клиничка истраживања су показала да се симптоми попут надутости, бола и нелагодности могу смањити већ након неколико недеља редовне примене пробиотског соја Lactiplantibacillus plantarum.
Делује директно на узрок настанка гасова и може дугорочно да помогне у решавању тегоба у побољшавању квалитета живота.
Терапијске препоруке
Комбинација исхране са ниским уносом угљених хидрата, употреба пробиотика и модификација животног стила показује најбоље резултате у терапији надутости. Поред тога, важно је избегавање газираних пића, жвакаћих гума и преједања. Терапијски протоколи треба да буду прилагођени потребама сваког пацијента.
Практичне препоруке
Препоручују се мањи оброци током дана.
Адекватан унос течности, посебно воде, помаже у регулацији варења.
Редовно вежбање и шетње, доприносе успостављању одговарајуће покретљивост црева и смањењу надутости.
Смернице и препоруке гастроентеролошких удружења
Међународна гастроентеролошка удружења, као сто су Римска фондација (Rome Foundation) и Америчко гастроентеролошко удружење (АГА), дала су следеће смернице за лечење надутости код функционалних поремећаја дигестивног тракта:
Први корак - Модификација исхране:
FODMAP дијета;
Вођење дневника исхране како би се идентификовали окидачи за појаву тегоба;
Други корак - Пробиотици:
Препорука примене специфичних сојева са доказаним ефектом, попут Lactiplantibacillus plantarum
Трећи корак - Фармаколошка терапија коју преписује гастроентеролог
Закључак
Надутост представља значајан проблем који се јавља код различитих поремећаја гастроинтестиналног тракта. Разумевање узрока тегоба, као и правилно усмеравање терапијских интервенција, кључно је за побољшање квалитета живота пацијената.
Промене у исхрани, показале су високу ефикасност у смањењу симптома надутости. Увођење пробиотика, нарочито оних који у себи садрже Lactiplantibacillus plantarum , представља значајан помак у ублажавању надутости.
На нашем тржишту ова пробиотска култура се може наћи у препарату Flobian®.
*Ducrotté P et Al.: Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) improves symptoms of irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol. 2012 Aug 14