Нормално функционисање дигестивног система је један од предуслова за целокупно здравље и кључни је фактор за функционисање организма у целини. Зато је важно обратити пажњу на варење.
Наиме, брз живот, па таква и исхрана, побринули су се за то да проблеми са столицом постану један од главних здравствених тегоба огромног броја људи и симптом модерног доба.
Ова три „помоћника“ ће помоћи покренути и најтврдоглавију пробаву. Наиме, три напитка су као неочекивана сила која уђе у систем и донесе олакшање.
1. Млака вода и лимун
У чашу млаке воде исцедите цели лимун и то попијте. Овај напитак можете конзумирати и превентивно и тако спречити пробавне сметње.
2. Маслиново уље и лимун
Прогутајте кашику маслиновог уља, по жељи разблаженог с природним соком лимуна. Тај је домаћи лек за покретање пробаве најбоље конзумирати ујутро или неколико сати након оброка.
3. Сода бикарбона и млака вода
У чашу млаке воде промешајте пола мале кашичице соде бикарбоне. Та је намирница већ генерацијама позната као савезница лоше пробаве, али битно је напоменути како се треба користити само фармацеутска сода бикарбона без алуминијума, коју можете купити у апотеци или у продавницама здраве хране.
Напомена: Рецепт не препоручује се онима који болују од чира на желуцу!
Ови савети добродошли су када је пробава толико успорена да јој је што пре потребна помоћ. А како се не би упалила црвена лампица за узбуну, не заборавите у свакодневни јеловник да уврстите:
- воду
- пробиотике
- воће и поврће богато влакнима (пасуљ, шаргарепа, броколи, бобичасто воће, наранџа…)
- цело зрно житарица (јечам, смеђи пиринач, овас…)
И никако не заборавите на кретање, макар то била тек десетоминутна шетња по комшилуку.
(Крстарица)