Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
надутост

Гастроентеролог о СВЕ УЧЕСТАЛИЈИМ ПРОБЛЕМИМА поремећаја цревне флоре: Како да једноставно решимо проблем?

Са асс. др сц. мед. Срђаном Марковићем, гастроентерологом из Клиничко болничког центра Звездара, разговарамо о томе због чега се надутост јавља, када обавезно треба посетити лекара, као и која су препоручена решења за овај проблем.

1636380005_shutterstock_686243281.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Испричаћу вам на почетку искуство пацијенткиње за коју би се могло рећи да је типичан представник оних које мучи надутост, каже др Марковић.

Жена, 35 година, долази у гастроентеролошку амбуланту и жали се на надутост која траје већ 6 месеци. Напомиње да су тегобе постале учесталије, нарочито после оброка, без поремећаја у пражњењу црева. Није губила на килажи, чак је и додала килограм, два.  Не повраћа и нема значајне болове у трбуху. Нема додатних болести. Такође, не пријављује постојање дигестивних болести у породичној анамнези. Саветовао сам да се ураде основни лабораторијски налази, анализа столице на хеликобактерију, адекватан режим исхране, избегавање стреса у  границама могућег и једна Флобиан® капсула дневно у трајању од два месеца. Контролу сам заказао за 6 недеља, како бих проценио да ли је неопходно урадити додатну дијагностику и какав је одговор на терапију. У оваквом случају надутост може бити последица више различитих фактора. Најчешће је последица претераног уноса угљених хидрата, а то су хлеб и слаткиши, на првом месту.  Осим тога, велики утицај може имати и поремећај баланса цревне микробиоте или, једноставније речено, пораст броја лоших бактерија у цревима. Узрок могу бити и различити функционални поремећаји горњих или доњих делова дигестивног тракта: желуца, дебелог црева или инфекције изазване хелико бактеријом, али и последица поремећаја функција штитасте жлезде, који такође доводе до појачаног накупљања гасова у дигестивном тракту.

Асс. др сц. мед. Срђан Марковић, гастроентеролог

На крају, важно је поменути и то да велики број људи пати и од синдрома нервозних црева. Надутост је, заправо, једна од најучесталијих тегоба на које се наши пацијенти жале и захтева индивидуалну обраду. Препоручује се да се, уколико симптоми трају дуже од месец дана, потражи савет гастроентеролога због обављања специфичних дијагностичких претрага.

Како помоћи пацијентима?

Лекар, на првом месту, мора бити сигуран у постављену дијагнозу. Сваком пацијенту мора приступати индивидуално, тако да терапију одреди узимајући у обзир симптоме, навике и тежину тегоба. Рецимо, код пацијената код којих је надутост пратилац синдрома нервозних црева, један од најучинковитијих режима исхране је ФОДМАПС дијета. Она подразумева избегавање угљених хидрата који се не апсорбују у танком цреву и који због тога изазивају надимање. Такође, будући да је стрес један од учесталих узрочника проблема овог типа, пацијентима се препоручује да, ако је то могуће, избегавају стресне ситуације, али и да се труде да се што чешће одмарају, шетају, баве се умереном физичком активношћу, уживају у хобијима и др.

Истовремено, препоручују се и препарати који показују велику делотворност. Ја имам одлично искуство са препаратом Флобиан®. Безбедан је и ефикасан, а узима се само једна капсула дневно, што је за пацијента комфорно. Флобиан® делује тако што доприноси смањењу настанка гасова у цревима и тиме уклања узрок проблема, чиме доприноси у ублажавању гасова, надутости и осећаја пуноће у стомаку. Саветујем примену у периоду од најмање четири недеље, како би се дуготрајно решио проблем. Клиничке студије показују да код такве примене имамо 9 од 10 задовољних корисника.

Фото: промо

Истичем на крају још једном да се у пракси показало да управо оваква примена одређеног режима исхране у комбинацији са адекватним терапијским решењем даје најбоље резултате и код највећег броја пацијената гарантује ублажавање тегоба и успешно решавање проблема надутости и гасова.

Пацијенткиња са почетка ове приче је била у групи задовољних пацијената, без тегоба већ након две недеље и са уредним налазима које је показала на контролном прегледу. Даље контроле у овом случају су биле према потреби, јер увек смо ту за пацијенте у право време и са правом терапијом.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas