Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Имате проблем са ШТИТНОМ жлездом? Избегавајте ове намирнице, само погоршавају стање организма

Код проблема са штитастом жлездом свакако се треба саветовати с лекаром

1617185619_9794fc9ff2b77ac93271c808c6b92345936a5462.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Да ли се дешава да вам је стално превише топло иако бројке на термометру показују да температура и није баш висока?

Или данима мало једете а ипак добијате на тежини? Можда вас прати осећај константног умора уз честе промене у нивоу енергије и расположења?

А можда је ситуација обрнута: динамични сте (и превише), срчани пулс вам је константно убрзан, једете и више него обилно, а губите на тежини?

Шта је штитна жлезда?
Штитна жлезда (тироида, штитаста жлезда) је највећа жлезда са унутрашњим лучењем (ендокрина жлезда) у људском организму. Код здравих особа њена тежина је између 20 и 40 грама.Налази се на предњој страни врата и по свом облику подсећа на лептира и покреће се при гутању.

Било како било, ово су само неки од знакова који говоре да је време да проверите у каквом је стању ваша штитна жлезда.

На здравље штитне жлезде треба да мислимо на време и да урадимо све што можемо како бисмо сачували ову важну жлезду и како би она могла несметано да обавља своје функције.

Штитна жлезда и исхрана

Од давнина је познато да здравље на уста улази, тако да и штитна жлезда „воли“ одређене намирнице које јој помажу у одржавању њеног правилног рада.

Такође постоји и одређена храна која нарушава њен рад као што је нпр. храна која садржи глутен (пшеница и још пар житарица.) Код особа које имају извесну интолеранцију на глутен, може доћи до аутоимуне реакције која уједно оштећује и ткиво штитне жлезде.

Механизам оштећења је прилично бизаран: Погођене особе обично имају синдром пропустљивих црева, па молекули глутена пролазе у крвоток где бивају препознати као уљези. Имуни систем реагује, шаље одбрамбене снаге које га успешно елиминишу.

1. Пржена и прерађена храна

Са њом нећете унети у организам ништа добро, али ћете зато унети много више натријума и лоших масноћа него што сте планирали. Ове супстанце имају негативан утицај на цело тело, па тако и на штитну жлезду.

2. Глутен

Ово се односи на особе који га тешко подносе, а према истраживањима, велики број пацијената с болестима штитне жлезде има и целијакију.

За здравље штитасте жлезде пожељни су следећи нутријенти:

Селен – налази се у печуркама, морским раковима, бакалару, туни, телећој јетри, бразилским орасима, семенкама сунцокрета, целим житарицама

Гвожђе – природни извори су црвено месо, телећа јетра, риба, јаја, орашасти плодови, семенке бундеве, спанаћ, блитва, кељ, купус

Калцијум – има га у зеленом лиснатом поврћу, броколију, млеку и млечним производима, репи, сардели, лососу, шкољкама, зоби, махунаркама, орашастим плодовима

Цинк – садрже га телећа јетра, црвено месо, шампињони, спанаћ, тиквице, шпаргла

                    Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas