Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Један витамин се налази у КАФИ, а то многи нису знали: Шта све садржи омиљено пиће на свету?

Једна од ваших омиљених свакодневних навика заправо може бити изузетно корисна за ваше здравље.

1712148525_shutterstock_2208312585.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

После воде, кафа је најпопуларнији напитак на свету. Али осим омиљене навике, кафа нашем телу нуди много више. И док можда знате да умерена конзумација кофеина повец́ава метаболизам, потискује апетит и повезује се са смањењем телесне масти, оно што можда не знате је да је ваш омиљени напитак здрав избор, јер садржи витамине, као и антиоксиданте. Наставите да читате да бисте сазнали који се драгоцени витамин крије у свакој шољици ваше омиљене кафе.

Витамин Б2 или рибофлавин

Витамин Б2 је вредан витамин Б комплекса. Сви витамини се могу поделити у две основне категорије растворљиви у води или растворљиви у мастима. Витамин Б2 је растворљив у води па се раствара у води и лако се транспортује кроз крвоток.  Рибофлавин је основни градивни блок два ензима који играју веома важну улогу у производњи енергије. Поред тога, учествује у правилном функционисању ц́елија, расту, метаболизму масти и лекова.

Витамин Б2 се природно налази у неким намирницама, вештачки се додаје другим производима и природно се може узимати као додатак. Свака шољица кафе покрива импресивних 11% дневне препоручене количине витамина Б2.

Поред витамина Б2, ваша омиљена кафа је богата минералима као што су калијум и манган и антиоксидансима. Једина ствар на коју морате да пазите је количина коју конзумирате. Дакле, ако пијете до 400 мг дневно, то је једно од најздравијих пиц́а које можете конзумирати.

Како витамин Б2 штити ваше здравље

Недостатак рибофлавина може довести до стоматитиса. Због ометања апсорпције гвожђа, чак и благи до умерени недостатак рибофлавина доводи до анемије са нормалном величином ц́елија и нормалним садржајем хемоглобина. Ово се разликује од анемије узроковане недостатком фолата (Б9) или цијанокобаламина (Б12).

Недостатак витамина Б2 током трудноц́е такође може довести до урођених мана, укључујуц́и урођене срчане мане и деформитете екстремитета. Такође је познато да продужени недостатак рибофлавина изазива дегенерацију јетре и нервног система.

Коме се не препоручује кафа?

Конзумација кофеина у оквиру препорука здравих одраслих нема негативних ефеката на здравље. Истраживања су чак повезала свакодневну конзумацију кафе са бољим здрављем срца и дуговечности. Али ако припадате осетљивијој категорији, ако сте трудни или дојите, имате коронарну болест или чир на желуцу, радите хомеопатију или једноставно желите да уживате у шољици више, увек постоји опција са само 1-3 мг кофеина.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas