Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље зуба

Како цитруси у комбнацији са водом делују на зубе? Иако су здрави, стоматолози упозоравају

Према речима стоматолога постоји једно пиће, које је и више него здраво за наш организам, али би могло да буде штетно по ваше зубе.

1617728123_Depositphotos_40993129_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Лимунада

Цеђење лимуна и додавање чаши са водом или мешање лимуновог сока са топлом водом, представља добар начин подстицања вашег имунитета. Међутим стоматолози упозоравају да вода у комбинацији са било којим цитрусом – поморанџом, лиметом, лимуном или грепјом може наштетити вашим зубима ерозијом глеђи.

Ерозија представља губитак зубне глеђи, која најчешће настаје нападаом киселине. Када се глеђ истроши, осетљиви слојеви зуба испод њега су изложени нападу бактерија. Ово стање доводи до осетљивости зуба, објашњавају стоматолози. Ако редовно пијете овакве напитке или једете киселу храну зубна глеђ све више еродира, постаје тања и омогућава да дентин који лежи испод ње буде видљивији. У оваквом случају зуби изгледају удубљено и имају изражену жуту боју. Такође грубљи су на додир када преко њих пређете језиком.

Кисела храна и пића могу у великој мери да допринесу ерозији зубне глеђи.

Прочитајте још: "Требало ми је 36 година да сазнам за ово!" Сви судови стаће у машину ако ово урадите овај ТРИК! (ВИДЕО)

Зуби код којих је оштећена зубна глеђ у великој су опасности да у кратком року подлегну нападу каријеса и да изгубе своју фукцију. Садржај киселине у лимуновом соку знатно је већи од оног у другим пићима која често повезујемо са оштећењима зуба као што су сода, вино, кафа, чај. Међутим, како би у исто време у свој организам уносили витамине које у себи садржи лимун и други цитруси и имали јаке и здраве зубе, постоји једноставка тактика коју можете да примените.

Стоматолози саветују да:

  • оперете зубе пре испијања сока од лимуна
  • пијете искључиво сокове од свеже цеђеног лимуна
  • пијете их искључиво на сламку
  • исперете уста водицом за испирање након што сте завршили са освежавајућим напитком

           Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas