Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Путничка дијареја је најчешћи проблем на летовању: Помоћу ових савета можете да је спречите

Лето је стигло! Дуго сте ишчекивали и планирали толико жељени одмор. Готово је са послом и обавезама, пакујете се и крећете на пут

1657533648_dijareja.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

 Пред Вама су коначно и плажа, и сунце и мирис борове шуме… Ођедном, умирујући звук таласа заправо постаје грмљавина из вашег стомака. Од одмора нема ништа, стигла је путничка дијареја! 

Путничка дијареја је убедљиво најчешћи здравствени ризик путника, а процењује се да око 10 милиона људи добије пролив на путовањима. Са Проф. др Драганом Поповићем, директором Клинике за гастроентерологију и хепатологију УКЦС разговарамо о томе како спречити појаву стомачних тегоба током лета.

Шта је путничка дијареја? Поред болести вожње, путничка дијареја је најчешћи проблем туриста, наглашава проф. Поповић. Она настаје због чињенице да локална храна и вода могу садржати допуштене количине микроорганизама, уобичајених за то подручје, на које је локално становништво отпорно, али туристима могу стварати велике проблеме. Инфекцију углавном изазивају бактерије Есцхерихиа цоли, Схигелла и Салмонелла. Путничка дијареја се управо из ових разлога јавља код 20-50% путника, без обзира на то да ли одлазе на планину, море, у село или бању. Обично се јавља током првих дана боравка на путу, али се проблем може појавити у било које време, па чак и до месец дана по повратку кући.

Фото: Професор др Драган Поповиц

Које су најчешће тегобе које имају путници? Путничку дијареју карактеришу учестале течне столице праћене мучнином, повраћањем, грчевима у трбуху, температуром, а понекад и присуством крви у столици. Раније се сматрало да су земље високог ризика за ову болест земље у развоју, као што су земље Латинске Америке, Африке или Азије, али треба бити реалан и скренути пажњу да се ове тегобе не јављају само на егзотичним дестинацијама, већ и код туриста који летују у Грчкој, Турској, Црној Гори, Бугарској или Хрватској, где одлази највећи број наших грађана. Особе које су посебно осетљиве и у ситуацији повећаног ризика јесу деца и млади, особе ослабљеног имунитета, особе које болују од синдрома нервозног црева или дијабетеса, као и особе које узимају лекове за смањење продукције хлороводоричне киселине (који имају горушицу, гастритис, чир).

Да ли путничка дијареја захтева лечење? Због чињенице да је то углавном болест које сама прође, често је једино потребно лечење оралном рехидрацијом, то јест надокнадом воде. Наиме, дијарејом се губи пуно течности, коју је потребно надокнађивати због ризика од дехидратације. Тако је препорука да се губитак надокнади узимањем инстант супица из кесице које у себи садрже и соли, електролитних раствора који се купују у апотеци, те чајевима. Алкохол свакако треба избегавати, јер доприноси дехидрацији. Што се озбиљнијег лечења тиче, већина ових тегоба прође сама од себе за пар дана. Оно што свакако саветујем јесу пробиотски препарати који се могу узимати и превентивно. Ако се развије пролив са 3 или више столица у раздобљу од 8 сати, и повезани су с мучнином, повраћањем, грчевима у трбуху, повишеном температуром или појавом крви у столици, потребно је јавити се лекару због евентуалног додатног узимања антимикробне терапије. 

Фото: Буларди

У нашим апотекама има више од сто разичитих пробиотских препарата. Како изабрати онај прави? Приликом избора пробиотског препарата треба се одлучити увек за онај који има клиничке доказе да доприноси смањењу ризика од настанка стомачних тегоба током путовања. Саццхаромyцес боулардии  је једина пробиотска гљивица и налази се у свим светским водичима за превенцију и лечење путничке дијареје, али и у препорукама Фармацеутског факултета у Београду са највећим степеном клиничких доказа. Тиме је први услов за избор ефикасног препарата испуњен, наводи проф. Поповић. Други услов о коме треба водити рачуна, нарочито у летњем периоду, јесте паковање. Наиме, пробиотски сојеви су живи микроорганизми који су осетљиви на амбијенталне услове који владају током лета. Важно је да сваки блистер пробиотског препарата буде упакован у додатну заштитну фолију, која капсуле у паковању штити од светла, влаге и кисеоника, што гарантује безбедност, ефикасност и стабилност препарата. У том контексту, треба обратити пажњу на још један фактор, а то је спољашња амбалажа на којој треба да буде наведена доза препарата не у моменту паковања, већ у моменту истека рока. Од дозе препарата зависи ефикасност, што значи да она мора да буде гарантована током читавог рока трајања од 2 године, објашњава проф. Поповић.

Фармацеути у нашим апотекама даће Вам користан савет како употребити Буларди код Вас или Вашег детета, а упутиће Вас и како да се најбоље припремите за путовање како би Ваш одмор протекао опуштено и без здравствених тегоба. Да бисте имали пријатно путовање и мирно летовање, Буларди треба узимати недељу дана пре пута, све време трајања путовања и још 5-6 дана по повратку кући, да би се цревна флора у потпуности регенерисала.

А ако се стомачне тегобе ипак јаве? Ако Буларди нисте узимали како је препоручено пре пута, па се стомачне тегобе ипак јаве, треба одмах почети са рехидрацијом (додатком течности и рехидратационих раствора) како би надокнадили изгубљену воду и електролите. Са применом Булардија у том случају треба почети већ првог дана пролива у дози од 1-2 капсуле/кесице дневно. Такође, током трајања дијареје препоручује се нешто лаганија храна која подразумева бистре супе, тост, барени кромпир, пиринач и барене јабуке. Лековите биљке камилица и нана делују умирујуће и помажу у случају грчева који често прате дијареју, а као што сам нагласио доприносе и рехидрацији. У већини случајева симптоми пролазе након једног до пет дана, али некада могу трајати и до две недеље. Посебно треба обратити пажњу на особе под ризиком. Сви они потпуно безбедно могу узимати С.боулардии у посебном  а-тецх паковању.

Имате ли савет за крај? Подразумева се и да се све време трајања путовања треба редовно прати руке, пити само флаширану воду, јести ољуштено или добро опрано воће. Храна коју треба избегавати су некувано месо, сирово поврц́е и улична храна. У ресторанима је препоручљиво јести само кувано. Велики број микроорганизама убија се термичком обрадом, па је самим тим много боље одлучити се за проверену варијанту и узимати само термички обрађене намирнице. Млечни производи и вода из чесме су такође храна високог ризика. 

Зато за незаборавно и безбрижно летовање целе породице, где год да путујете, саветујем пробиотски препарат који испуњава услове које сам навео и који ће Вам омогућити заслужени одмор на који сте толико чекали.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas