Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Проблем који се јавља код око 20 милиона путника сваке године: Позната докторка саветује како да предупредите ПУТНИЧКУ ДИЈАРЕЈУ

Путничка дијареја је чест здравствени проблем међу путницима свих узраста, од којих су најосетљивија деца

1690274307_shutterstock_2207990633.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Овај проблем се јавља код око 20 милиона путника сваке године. Процењује се да је од 50% до чак 80 % људи имало путничку дијареју бар једном у животу. Традиционално овај проблем је повезиван са дестинацијама попут Северне Африке, Блиског истока, Југоисточне Азије и сл. Међутим, данас се зна да је путничка дијареја честа и код путника у земљама попут Црне Горе, Грчке, Турске, Бугарске или Хрватске превасходно у летњим месецима. Иако се овај проблем ређе јавља у севернијим и хладнијим крајевима, битно је истаћи да путничка дијереја може да се јави и на „претпостављено сигурним“ дестинацијама, попут бања и планина.

Путничка дијареја, је заправо акутна инфективна дијареја, заразно обољење, које се преноси феко-оралним путем, тј. преко контаминиране хране, воде или других течности (нпр. сирово или недовољно печено месо и морски плодови, сирово воће и поврће, вода из славине, лед, непастеризовано млеко и друго млечни производи). Време од излагања до почетка симптома је обично 2-3 дана. Узрочници могу да буду бактерије, вируси или паразити. Путничку дијареју нешто чешће изазивају бактерије (нпр. Escherichia coli, Salmonela итд), иако су најчешћи узрочници акутне инфективне дијареје код деце у Европи вируси (нпр. ротавирус, аденовирус, норовирус). Поред неопходног инфективног узрочника, настанку путничке дијареје могу да допринесу фактори који смањују одбрамбену способност организма. Стрес, локална храна и вода и поремећен дневни телесни ритам могу да поремете рад добрих бактерија у нашим цревима које су прва линија одбране од инфекције.

Фото: Др Нина Ристић

Путничка дијареја може почети нагло током путовања или убрзо након што се вратите кући. Она обично кратко траје и до потпуног опоравка долази у року од недељу дана. Ипак, током једног путовања можете имати више епизода путничке дијареје. Главни симптом - дијареја, настаје нагло и карактерише је промена у броју (3 или више) и/или конзистенцији. Знаци и симптоми могу трајати дуже и бити озбиљнији ако је дијареја узрокована одређеним бактеријама или паразитима, тада се јављају висока температура, крваве столице и/или јак бол у трбуху. Путничка дијареја је посебно опасна за малу децу и бебе због могућег озбиљног губитка течности – дехидрације, до које долази због упорног повраћања и/или великог броја столица, високе телесне температуре и неадекватног уноса течности. Знаци дехидрације могу да буду сува уста или плач без суза, смањена запремина урина или мање мокрих пелена код одојчади и мале деце, као и убрзан срчани рад, али и неуобичајена слабост, поспаност и нереаговање. Дехидрација узрокована дијарејом може изазвати озбиљне компликације, према томе уколико дете упорно повраћа, има телесну температуре 39Ц и више, велики број столица или крваве столице, као и поменуте знаке дехидрације треба да се хитно обратите лекару.

Ако се питате зашто становници земаља високог ризика обично не добијају дијареју, разлог је највероватније у томе што су већ развили имунитет на најзаступљеније узрочнике. Иако су шансе да добијете путничку дијареју углавном одређене местом на које путујте, одређене групе људи су ипак под већим ризиком:

• Адолесценти и млади: иако разлози нису јасни, могуће је да овим особама недостаје стечени имунитет, да су више авантуристички настројени или мање опрезни у избору хране и пића.

• Деца са ослабљеним имунитетом због основне болести или лекова који сузбијају имунитет, као што су кортикостероиди, који повећавају осетљивост на инфекције.

• Деца са шећерном болешћу, запаљенским болестима црева или тешким обољењем бубрега, јетре или срца, која су такође склонија инфекцијама или имају теже инфекције.

• Деца које узимају блокаторе секреције желудачне киселине или антациде, јер киселина у желуцу помаже уништавању патогених микроорганизама.

Премда би пожељна стратегија за спречавање путничке дијареје и код деце и код одраслих било избегавање контаминиране хране и течности, то је у пракси веома тешко изводљиво. Неки од савета који могу помоћи у смањењу ризика укључују:

Не конзумирајте храну од уличних продаваца.

Избегавајте непастеризовано млеко и млечне производе, укључујући сладолед.

Избегавајте сирово или недовољно кувано месо, рибу и шкољке.

Једите храну која је добро кувана и сервирана топла, а избегавајте течну храну на собној температури, као што су сосеви и понуде на бази шведског стола.

Бирајте воће и поврће које можете сами да огулите, као што су банане, поморанџе и авокадо, избегавајте салате и воће које не можете да огулите (нпр. грожђе, бобице).

Избегавајте воду из чесме, бунара или потока. Ако треба да конзумирате локалну воду, кувајте је три минута, пустите да се вода природно охлади и чувајте је у чистој поклопљеној посуди.

Избегавајте локално направљене коцке леда или мешане воћне сокове направљене са водом из чесме.

За прављење формуле за бебе користите флаширану или прокувану воду.

Наручите топле напитке, као што су кафа или чај, и уверите се да је вода током припреме проврла.

Слободно пијте конзервисана или флаширана пића у оригиналним паковањима, али обришите сваку лименку или боцу пре него што попијете или сипате.

Користите флаширану воду за прање зуба.

Проверите да ли су посуђе и прибор чисти и суви пре употребе.

Перите руке често и увек пре јела, ако прање није могуће, користите средство за дезинфекцију руку на бази алкохола са најмање 60% алкохола.

Не дозволите деци да стављају ствари, укључујући своје прљаве руке у уста.

Ако је могуће, спречите бебе да пузе по прљавим подовима.

Терапија путничке дијареје се састоји од надокнаде течности (пероралне рехидрације) и примене пробиотских препарата. Примена антибиотика је ретко потребна за лечење путничке дијареје, и резервисана је само за теже облике бактеријских дијареја. Према томе, поред поменутих превентивних мера најбољи начин да се спречи путничка дијареја је примена пробиотских препарата.

Фото: Промо

Пробиотици су живи микроорганизми који када се користе у одговарајућој дози доприносе здрављу домаћина. На основу многобројних студија сада знамо да није свеједно који се пробиотски препарат користи.

Bulardi® junior у свом саставу има 5 милијарди ћелија пробиотске кваснице Saccharomyces boulardii. Захваљујући величини своје ћелије, Saccharomyces boulardii попут сунђера упија и везује за себе све патогене и избацује их из организма. Управо због свог јединственог механизма деловања, погодан је за примену код дијареја различитих индикација, не само код путничке. Bulardi® junior је први избор и код акутне инфективне и антибиотске дијареје, јер је као гљивица отпорна на деловање антибиотика, па се може узимати у исто време са њиим, што није случај код других пробиотских препарата.

Да би се спречила појава путничке дијареје саветује се превентивно узимање 1-2 капсуле дневно бар 3 дана пре пута и све време трајања путовања, и за децу и за одрасле.

Пробиотски препарати садрже живе микроорганизме и они су осетљиви на амбијенталне услове, зато им је и потребна додатна заштита. Када говоримо о препаратима намењен за употребу код деце квалитет и безбедност пробиотских препарате су од посебног значаја. Сваки блистер пробиотскг препарата компаније Abela pharm произведеног у Probiotic Excellence Centru је заштићен a-tech паковањем које штити пробиотски препарат од екстремних амбијенталних услова током лета и гарантује ефикасност препаратa све до краја рока употребе.

За незаборавно и безбрижно летовање целе породице, где год да путујете, нека обавезни део ваше путне апотеке буде Bulardi® junior.


 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas