Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта треба да знамо пре него што купимо ПРОБИОТИК? Важно је за најбоље резултате

Данас се о пробиотицима много говори и то са разлогом

1700142686_shutterstock_1779304916.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Данас се о пробиотицима много говори и то са разлогом. Чини се да, што је више нових истраживања то је и више нових сазнања о томе колико су корисне пробиотске културе и како оне утичу на наше здравље. На тржишту је данас доступан велики број пробиотских производа и потребно је знати како изабрати прави. У преплављујућем мору производа и обећања која прате пробиотике морамо се запитати да ли су пробиотици које пијемо заиста корисни.

Како би добили одговоре на ова питања, дошли смо у Probiotic Excellence Center Abela Pharm  који се бави научно-истраживачким радом, али и едукацијом опште и стручне јавности на тему пробиотика и микробиоте. На ову тему, данас говори проф др. сц. Бранислава Миљковић, председница Савеза фармацеутских удружења Србије (СФУС) и аутор Смерница за пробиотике.

Проф. др Бранислава Миљковић

Када пацијент уђе у апотеку и затражи пробиотик које су то кључне информације? Пре свега, потребно је да разумемо конкретни здравствени проблем пацијента. Разликују се потребе особа које пију антибиотике од оних које имају дигестивне сметње или које се суочавају са другим здравственим изазовима. Тек када разумемо сврху за узимање пробиотика, можемо препоручити одговарајући пробиотик који ће најбоље задовољити њихове специфичне потребе. Нису сви пробиотици исти. На пример, када користите антибиотике препоручује се да одмах почнете да користите и пробиотке. Према Смерницама за фармацеуте, Saccharomyces boulardii  је прва препорука јер, као пробиотска квасница, једини може да се користи истовремено са антибиотицима, без потребе за прављењем временског размака од 2 до 3 сата који се иначе препоручује. Свакако је савет да се приликом куповине пробиотског препарата пацијент увек посаветује са фармацеутом који ће дати препоруку у складу са актуелним смерницама.

О каквим смерницама је реч? У питању су националне смернице за пробиотике, које су специфично намењене фармацеутима. У овим смерницама, прецизно су дефинисане одређене пробиотске културе и њихове оптималне дозе за решавање одређених здравствених проблема. Важно је напоменути да су ове смернице настале како би фармацеутима помогле да пруже брзе и тачне одговоре на питања пацијената и да им пруже поуздане савете. Задовољство је што сам имала прилику да допринесем изради смерница које су засноване на доказима из клиничких испитивања пробиотских култура. Разумевање улоге пробиотика и њихова правилна примена су кључни за опште здравље и добробит пацијената.

Фото: промо

Многи људи верују да више значи боље када купују пробиотик. Да ли је то заиста тако? Правилно дозирање пробиотика је кључно како бисмо искористили пун потенцијал ових корисних микроорганизама за наше здравље. Од дозе зависи колико ће пробиотици бити ефикасни и због тога је важно унети довољан број пробиотских култура.

Међутим, постоји још једна информација на коју је можда још важније да обратимо пажњу. Пошто су пробиотици живи микроорганизми, њихов број временом опада, чиме се смањује њихова ефикасност. Зато је неопходно обратити пажњу да ли је на декларацији пробиотика дефинисана количина пробиотских култура до краја рока употребе, а не у тренутку производње или тренутку паковања.

С обзиром на то да су пробиотици живи микроорганизми да ли треба да их чувамо на посебан начин? Пробиотици су осетљиви на спољне факторе као што су кисеоник, влага и светлост и потребно их је чувати на сувом и хладном месту. Такође, потребно је обратити пажњу и на паковање. Како би микроорганизми у пробиотском препарату остали живи, и унутрашње и спољашње паковање игра кључну улогу. Максималну заштиту пробиотских култура пружају пробиотици који долазе са додатном заштитом. У њима, поред уобичајеног блистер паковања, постоји и трослојна кесица испуњена инертним гасом, такозвано aTECH pakovanje које додатно чува осетљиве микроорганизме од негативних спољних фактора.

Порука за крај? Правилна употреба пробиотика може донети бројне користи за ваше здравље, али је кључно обратити пажњу на дозу, паковање и смернице за правилну употребу. Консултација са фармацеутом приликом избора пробиотика може вам помоћи да одаберете производ који најбоље одговара вашим потребама. Важно је запамтити да је правилан избор пробиотика предуслов за његову ефикасност и допринос вашем здрављу.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas