Време када доручкујете често је одређено тиме када се пробудите.
Након прања зуба и започињања јутарње рутине, природан следец́и корак је припрема доручка. А према новој студији објављеној у часопису Натуре, то време почетка доручка може бити важније него што мислите.
Веза између раног доручка и дуговечности
Да бисмо разумели везу између времена доручка и дуговечности, истраживачи су анализирали податке из лонгитудиналне студије која је пратила скоро 3.000 старијих особа у Великој Британији од 1983. до 2017. године. Оно што су открили јесте да су људи, како старе, склонији доручку и вечери у касније време. Хрононутриција, позната и као студија времена оброка, открила је да су каснија времена оброка повезана са лошим метаболичким здрављем, што може довести до повец́аног ризика од хроничних болести. У просеку, учесници су почели да доручкују 31 минут након буђења, у 8:22 ујутру. Старија старост је била у корелацији са каснијим почетком доручка.
Времена оброка су такође повезана са нашим циркадијалним ритмом: унос хране делује као сигнал из околине који информише наш циркадијални сат. Због других промена које често иду руку под руку са старењем - попут ограничене покретљивости и мање друштвених веза - циркадијални ритмови се могу додатно померити са погрешно распоређеним оброцима, пише Реал Симпле.
Истраживачи претпостављају да би одржавање ранијег почетка доручка могло помоц́и у обнављању циркадијалних ритмова код старијих особа. Иако су потребна даља истраживања, време наших оброка може утицати на здраво старење више него што мислимо.
Придржавање раног времена доручка може нам помоц́и да одржимо наше циркадијалне ритмове како старимо, а можда чак и приметимо побољшање нашег општег здравља, менталног здравља и благостања.