· · Коментари: 0
ПРВИ СИМПТОМИ

Добро погледајте своје нокте: Ако приметите ТАЧКИЦУ обавезно идите код лекара!

Промене на ноктима најчешће нису једини и први симптом болести па се не појављују увек, али оне могу бити јасан индикатор да одете на лекарски преглед

expocosmetica-1312202_960_720.jpg
Фото: Pixabay

Самостални преглед целог организма је могућ већ ако се добро загледате у своје нокте.

Уочљиве промене које нису настале услед физичке повреде разлог су да се обратите лекару или дерматологу, који ће вас даље упутити на потенцијалне тегобе и обољења.

Беле промене на ноктима

Фото: Pixabay

Беле попречне линије или пеге се називају Меесовим пругама, а могу настати због тровања, срчаног проблема, маларије, а могу бити и последца хемиотерапије, као и интоксикације угљен-диоксида.

Прочитајте још: Ретко идете у тоалет, али не узимајте одмах лекове: Олакшајте живот природним средствима

До беле боје може доћи и зато што се нокат подигао од коже, односно лежишта. Узрок може бити повреда, али и инфекција, псоријаза, хипертиреоза, као што узрок могу бити и производи које користимо на ноктима. 

Прочитајте још: ОВО МОЖЕТЕ И ВИ! Једном променом понесите изглед светских звезда! И наше ПОЗНАТЕ ЛИЧНОСТИ су то учиниле (Фото)

Потпуно бели нокти могу указивати на дијабетес, проблеме са јетром или срчане проблеме, а често се појављују и због старења. Први знак и анемије такође се апликују као беле флеке на ноктима.

Уколико нокат није променио боју као последица физичке повреде, време је за комплетан специјалистички преглед

Жути нокти

Код жутих ноктију долази до задабљања плоче, а узрок овог процеса могу бити поремећаји лимфне дренаже, реуматоидног артритиса, али и први сигнал на малигне болести, као и имунодефицијенције и проблема са дисајним путевима путевима.

Прочитајте још: Мелеми ЦАРИЦЕ Зоје стари ХИЉАДУ година први пут објављени на СРПСКОМ

Псоријаза такође може бити узрок жутих ноктију. Осим тога, жути нокти су последица и пушења посебно код прстију на рукама у којима се држи цигарета. 


Фото: Pixabay

Плави, зелени или смеђи нокти

Плави нокти показују проблеме са плућима, а могу бити и узроковани лековима или анемијом.

Погледајте још: Уз помоћ КРАТКИХ ВЕЖБИ обликујте бутине и руке, а за неколико дана приметићете НЕВЕРОВАТНУ ПРОМЕНУ

Зелени нокти могу бити узроковани бактеријском или гљивичном инфекцијом, као што могу бити позеленити и због синдрома жутих ноктију.

Смеђи нокти настају услед теже повреде нокта. Уколико се нисте повредили, испод тамног нокта се може крити меланом, а најчешће је тада у облику правилне црте.

До смеђе боје такође може доћи због бактеријских или гљивичних инфекција.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.