Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАУЧНИЦА

Мелеми ЦАРИЦЕ Зоје стари ХИЉАДУ година први пут објављени на СРПСКОМ

Већина руских књегиња и царица је добро познавала рецепте народне медицине - посебно еликсире лепоте и младости. Међу лепим крунисаним главама издвајала се Зоја-Евпраксија - прва жена у Европи која је написала научни медицински трактат.

FreakzFun2.PNG
Лепа и мудра Фото: Youtube/ screenshot Freaky Fun
Oglas

Евпраксија је била унука руског кнеза Владимира Мономаха. Још од малена паметну кнегињицу је фасцинирала магија траварства. Евпраксија је проучавала лековито биље у Кијево-Печерској лаври, која је у то време била чувена због легендарних монаха-лекара Антоња, Агапита и Пимена.

Прочитајте још: Свињска маст лечи гинеколошке проблеме и бронхитис, а ми вам откривамо ТАЈНЕ РЕЦЕПТЕ

Евпраксија је рођена 1108. године у породици кнеза Мстислава Владимировића. Са 13 година Евпраксија је постала невеста Алексија Комнина, сина византијског цара. После венчања  изабрала је име Зоја, што значи "живот". Рускиња је била толико вешта у траварству да су је византијски лекари прогласили врачаром.

Изузетна жена Фото: Youtube / screenshot Freky Fun
Изабрала је име Зоја - "живот", а у Византији су је сматрали врачаром!

Почетком прошлог века у библиотеци Фиренце пронађен је тајанствени рукопис са рецептима древних еликсира и чудотворних лекова. Овај средњовековни манускрипт је изазвао праву сензацију: научници су дошли до закључка да је ауторка књиге унука руског кнеза Владимира Мономаха, византијска царица Зоја Евпраксија.

Маска за лепоту
У рукопису има доста рецепата не само за здравље него и за лепоту. На пример, за подмлађивање коже Зоја саветује направити мелем од иситњеног семена роткве, горког бадема и старог вина. А против бора, по мишљењу царице, ефикасно делује крема од диње и креп ђумбира: "Иситни у прах суве корице диње и креп ђумбир. Раствори ову смесу у малој количини вина и стави мелем на лице. Касније испери лице са брашном од сочива".
Лечила је болести срца и давала је локалну анестезију приликом хируршког захвата!

Књигу Зоје "Мелеми" сада сматрају медицинском енциклопедијом, у којој је ауторка систематизовала сва напредна знања свог века. Ефикасност многих рецепата племените траварке потврђују и савремени научници. За византијску царицу није представљало проблем да направи лек против болести срца или средство за општу и локалну анестезију током хируршког захвата. У њеном манускрипту постоје савети чак и "за лечење самртника".

Прочитајте још: Досад НЕПОЗНАТЕ чињенице о Владимиру Путину: Дан почиње у базену, а кад му је тешко користи ПОСЕБНУ НАМИРНИЦУ

Видарка Фото: Youtube / screenshot Freky Fun


Добродеја је надимак који су јој дали Руси. То је превод са грчког њеног правог имена - Евпраксија, али у исто време и животни кредо прве руске жене научнице.

Руси су је од милоште звали Добродеја.

"Мелеми царице Зоје" стари хиљаду година први пут су објављени на српском језику у магазину "Руског травара".

Прочитајте још: Лековита печурка АГАРИКУС топи килограме и убразава метаболизам

Савети Зоје Добродеје:

  • Ако те боли глава и сузе ТИ очи, изгњечи алое и шафран, помешај их са жуманцетом и сирћетом. Утрљај овај мелем између очију.
  • Против болести плућа и искашљавања крви веома добро средство је семе мирођије. Иситни га и узимај са медом.
  • Сируп од сока јабуке, дуње, нара, киселог грожђа, крушке и руже побољшава рад јетре и срца, спречава мучнину, повећава апетит и весели душу.
  • Ако имаш кашаљ - скувај кашу од јечма, додај мед и бели бибер и конзумирај. Или испеци црни лук на жару и узимај.
  • Мајоран помаже код болести бубрега, подстиче на мокрење и зауставља грчеве у стомаку. Сок мајорана такође побољшава вид.
  • За болесну јетру постоји чудотворан лек. Стави оригано у лонац са водом и кувај док не остане само трећина напитка. Конзумирај са медом па ћеш бити изненађен резултатом.
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas