Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Нове, повољне вести за особе са дијабетесом

ОБЈАВЉЕНА нова студија која показује ефикасност суплемента у регулисању шећера у крви

1696850790_dijabetes-dijabeticar-secerna-bolest-foto-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Шећерна болест је једна од најмасовнијих хроничних, незаразних болести која, не само да доводи до тегоба оболелој особи, него може довести и до бројних инвалидитета, радне неспособности и представљати препреку развоју друштва као целине. Претпоставља се да у нашој земљи има око 700.000 особа са дијабетесом, од чега преко 250.000 особа не зна да има ово подмукло и опасно обољење.

Шећерна болест је у порасту у свим земљама света и представља велики проблем за човечанство, конкретно за остваривање миленијумских циљева развоја човечанства. 

Напредак у области синтетисања нових лекова за лечење шећерне болести је изузетно велики, поготово у последњој деценији, тако да постоји спектар лекова који се примењују у различитим фазама болести.

Такође, дефинисана су и правила када се који од ових лекова користе. Међутим, и поред овог огромног напретка, остао је простор у коме код не малог броја оболелих, лечење не може бити успешно, или трајно успешно применом постојећих медикамената. Ово намеће сталну потребу истраживања у смислу дефинисања нових препарата, који би могли да попуне ове недостатке. 

Велику пажњу јавности, како стручњака који се баве дијабетесом, тако и особа оболелих од ове болести, изазвала је најновија клиничка студија која је показала допринос новог суплемента од биљних елемената у постизању контроле метаболизма у дијабетесу. 

Лекари клиничког центра у Тел Авиву, Израел, успели су да 2016. године синтетишу природни додатак исхрани у виду препарата који се састоји од различитих биљака, међу којима су куркума, цимет, амла, горка диња, сребрна свиленица, пискавица, јамболан и други, који је био безбедан за употребу као додатак исхрани у људи и за кога се у првим студијама показало да већ за 7 дана правилне употребе снижава вредност шећера у крви. 

Након тога, интерес за овај природни препарат "CuraLin" је постао врло велики, тако да је осмишљена и спроведена објективна научна студија о ефикасности и безбедности овог препарата. Резултати овог истраживања су публиковани у угледном научном часопису Интернационалне федерације за дијабетес и показали су да је, након месец дана коришћења овог препарата као додатак на стандардну терапију за дијабетес, више од 70% испитаника успело да оствари побољшање нивоа шећера у крви, у поређењу са плацебом (неактивна супстанца). 

Према речима проф. др Небојше М. Лалића, познатог стручњака у области дијабетологије, ова студија је један од ретких научних доказа да препарати суплемената, примењени као додатак на стандардну терапију, могу значајно побољшати ниво шећера у крви, а да при томе не производе нежељене ефекте. 

- За разлику од медикамената, код нас, клиничке студије нису предуслов за регистровање суплемената па постоји разумно оклевање у препорукама за укључивање суплемената у редовну терапију. Управо због тога, резултати ове студије отварају пут медицини заснованој на доказима када се ради о овом суплементу. Након ове студије ускоро ће бити организована слична контролисана научна испитивања у Италији, САД, Канади и другим земљама широм света, као и у нашој средини. Резултати урађене студије указују да ће још већи број позитивних налаза учврстити позицију овог препарата у лечењу, нарочито почетних облика, дијабетеса типа 2 - навео је професор Лалић.

Иначе, овај препарат је регистрован у нашој земљи као суплемент од стране Министарства здравља Републике Србије, а исто тако и у 55 земаља широм света.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas