Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Они који пате од ове болести, газирана пића морају да избегавају у широком луку: Ново истраживање дошло до запањујућих података

Због свог састава, газирана пића нису идеални савезници здравог организма

1681988534_shutterstock_1260016666.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Одрасли са дијабетесом типа 2 имају вец́у вероватноц́у да умру од срчаних болести ако пију више од једне конзерве дневно, открили су истраживачи са Универзитета Харвард.

Вероватно ћете живети дуже ако уместо тога пијете више чаја или кафе. Истраживачи кажу да би замена газираних пиц́а која штети здрављу, топлим напитцима могла да продужи ваш животни век.

Др Ле Ма је рекао: „Све у свему, ови резултати пружају додатне доказе који наглашавају важност избора пиц́а у одржавању општег здравља код одраслих са дијабетесом. Више од 4,3 милиона Британаца живи са дијабетесом, према Диабетес УК, а више од 90 одсто има тип 2."

То је узроковано проблемима са хемикалијом у телу која се зове инсулин, која разграђује шец́ере у крви. Стање узрокује да ниво шец́ера у крви постане превисок и може временом довести до срчаних болести и можданог удара.

Претходне студије су повезивале испијање око две или три шољице чаја или кафе дневно са мањим ризиком од срчаних болести и смањењем отока. Најновије истраживање, објављено у часопису БМЈ, бавило се проучавањем како испијање различитих напитака утиче на то колико дуго пацијенти живе.

Истраживачи су пратили како редовно више од 15.000 одраслих Американаца са овим стањем пије чај, кафу, слатке газиране напитке, сокове без шец́ера, воц́не сокове, млеко и воду. После просечних 18 и по година, око 3.447 је имало срчане болести, а 7.638 је умрло укупно.

Пацијенти који су пили више од једног газираног пиц́а дневно имали су за петину вец́у шансу да умру од оних који су пили мање од једног пиц́а месечно. Насупрот томе, пацијенти који су пили више кафе, чаја, обичне воде или млека са ниским садржајем масти имали су мање шансе да умру рано. Испијање до шест шољица дневно смањило је ризик од смрти за више од четвртине за љубитеље кафе и за петину за оне који пију чај. Они који су повец́али количину кафе коју су пили након што им је дијагностикован дијабетес, имали су 18 одсто мањи ризик од ране смрти у поређењу са онима који нису. Замена газираног пиц́а кафом смањила је ризик од смрти за 18 одсто и 16 одсто за чај. Др Ма је рекао: „Кафа садржи различите корисне биоактивне састојке, који могу смањити оксидативни стрес и упалу. „Чај је такође добар извор полифенола, посебно катехина, који имају антиоксидативна и антиинфламаторна својства.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas