· · Коментари: 0

Препознајте СУНЧАНИЦУ и ТОПЛОТНИ УДАР на време: Ово су први СИМПТОМИ

Највећи непријатељи паклених врућина

1656502462_vrucina.jpg
Фото: Пиxабаy

Приликом високих температура, које су из године у годину све неподношљивије, многи људи ризикују при сваком неадекватном и заштићеном изласку на сунце, да добију сунчаницу или топлотни удар.

Прочитајте још: Муче вас ГАСОВИ? Ови САВЕТИ СТРУЧЊАКА могу вам доста помоћи да се ослободите надимања

Сунчаница 

Сунчаница настаје излагањем главе, а посебно потиљка, високој температури, односно утицају сунчеве топлоте. Уколико несмотрено излажемо главу утицају сунца температура у нашој глави се знатно повећава. Тело ће покушати да расхлади мозак на тај начин што ће више хладне крви упућивати у главу. Тиме долази до проширења крвних судова мозга и до наглог повећања његове запремине, што условљава појаву симптома који су јако слични потресу мозга и нису нимало безазлени. Озбиљни случајеви сунчанице  могу се  завршити несвестицом па и коматозним стањем.

Симптоми сунчанице

главобољом, 
кожа је сува, 
стално повећање телесне температуре. 
вртоглавица, 
немир, 
поспаност 
повраћање

Уколико не одреагујете на време на ове симптоме, може доћи до зујања у ушима, поремећаја вида, па лај и несвестице

Уколико осетите симптоме одмах је потребно урадити следеће
сести у хладовину/или у расхлађену затамњену просторију

Раскомотите одећу

лагано се поливајте водом или стављате хладне облоге на потиљак главе

Заштита од сунчанице

Може се спречити одевањем које је примерено климатским условима. Главу треба заштитити прозрачном капом или шеширом, а тело лаганом и прозрачном одећом.

Топлотни удар

Исто као и сунчаница може настати приликом превеликог излагања сунцу. ТоТоплотни удар настаје као резултат, често наглог, прекомерног повећања телесне температуре и немогућности организма да температуру одржи у нормалним границама. Обично се јавља када је повећана влажност ваздуха у време летњих спарина, јер је у таквим условима отежано знојење и природно хлађење организма.

Симптоми топлотног удара

малаксалост
грчеви
главобоља
вртоглавица
малаксалост
грчеви
жеђ
слабост

У случају топлотног удара, као и код сунчанице, мора се интервенисати и одмах почети са расхлађивањем. Унесрћеног треба склонити у хладовину, скинути му одећу и обилно га расхлађивати хладном водом. Истовремено је потребно одмах позвати хитну помоћ.

Прочитајте још: Шта све чини витамине Б комплекса? Сви имају јединствене функције и потребни су нам за здравље

Заштита од топлотног удара

Топлотни удар, може се спречити одевањем које је примерено климатским условима. Главу треба заштитити прозрачном капом или шеширом, а тело лаганом и прозрачном одећом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.