Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како препознати СУНЧАНИЦУ код деце? Симптоми на које би родитељи требало да обрате пажњу

Стручњаци истичу да је неопгодно да се током врелих летњих дана морамо на адекватан начин заштити од топлоте!

1687523853_profimedia-0711359433.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Лето нам је коначно стигло, а температуре постају јако високе, зато педијатри упозоравају све родитеље да морају предузети одређене мере како би заштитили своје малишане од сунца, јер су врло осетљиви на изложеност зрака. Дечја кожа је неупоредиво нежнија и много више подложнија сунчаници у односу на одрасле особе.

Шта је сунчаница?

Дуже излагање главе сунцу доводи до сунчанице, посебно када је потиљак директно на високој температури и под утицајем сунчеве топлоте. Наше тело се хлади радом кардиоваскуларног система и знојењем. Како би знојење било ефикасније за време великих врућина кроз кожу протиче знатно већа количина крви која хлади тело и тако штити своје најважније органе, посебно мозак.

Ако несмотрено излажемо главу утицају сунца, температура у глави се знатно повећава. Тело настоји да расхлади мозак тако што више хладне крви упућује у главу. Тиме долази до ширења крвних судова мозга и до наглог поваћања његове запремине. То утиче на појаву симптома који су јако слични потресу мозга и нису нимало безазлени. Озбиљни случајеви сунчанице се могу завршити несвестицом па и коматозним стањем.

Симптоми који се никако не смеју игнорисати су:

  • умор, поспаност
  • слабост
  • главобоља
  • мучнина
  • повишена температура
  • сува и црвену кожа
  • вртоглавица, несвестица
  • осећај немира
  • повраћање
  • зујање у ушима, поремећај вида
  • пулс је убрзан, а дисање плитко и убрзано
  • повећано знојење путем ког се губи знатна количина течности и минерала, нарочито калијума, који је веома важан за све биохемијске процесе у организму, посебно у мозгу

Особу са оваквим симптомима морамо одмах сместити у хладовину или у расхлађену, затамњену просторију и раскомотити је. Важно је постепено расхлађивање лаганим поливањем водом и стављањем хладних облога са ледом на потиљак и главу све док се температура не врати у нормалу.

Телесну температуру требало би стално контолисати, те уколико не спада, попити одговарајући лек за снижавање. Педијатри, такође, препоручују туширати дете млаком водом. Човеку погођеном сунчаницом треба давати хладне напитке, али никако кафу и алкохол. У тежим случајевима губитка свести, појаве конфузије и поспаности потребно је што пре позвати лекара.

Код неке се деце може бити уочена нагла промена расположења, а овај знак родитељи врло ретко повезују са сунчаницом. Међутим, у већини случајева симптоми су лаганији.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas