Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
пажња

Симптоми ТОПЛОТНОГ УДАРА: Ево шта треба прво да урадите ако их приметите

Летњи топлотни таласи повец́авају ризик од топлотног удара

1658230809_profimedia-0625206403.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Како топлотни таласи постају све чешћи и интензивнији, ризик од топлотног удара наставља да расте.

Топлотни удар има ране знакове упозорења. Ако их брзо приметите то може да помогне у спречавању развоја озбиљнијих компликација. Топлотни удар настаје када тело није у стању да се зноји како би се охладило. Како температура расте, кожа постаје сува, а откуцаји срца почињу да расту. 

Прочитајте још: Мучи вас алергија на АМБРОЗИЈУ? Позната докторка открива најбоље решење овог проблема без нежељених ефеката

Почетни симптоми топлотне исцрпљености укључују:

  • грчеви у мишићима
  • општи умор
  • главобоља
  • вртоглавица
  • осећај онесвешћивања
  • мучнина

Тешки симптоми који указују на топлотни удар укључују: бледу, црвену или суву кожу, дезорјентисаност, проблеме са ходањем, повраћање, убрзан рад срца, убрзано дисање, несвестицу.

Како лечити топлотни удар и када тражити помоц́?

Ако се јаве најозбиљнији симптоми, убрзан рад срца, конфузија, напади или несвестица, препоручује се да се одмах потражи медицинска помоћ. Такође када ви или неко други почне да показује знакове топлотног удара, прво што треба да урадите је да њих или себе склоните са врућине, најбоље је да то буде климатизована просторија.

Прочитајте још: Како да препознате потенцијалног самоубицу? Погледајте најчешће узроке који доводе до овог чина и трагичног исхода

Од помоћи могу да буду влажни пешкири или лед. Нанесите их на кључна подручја, као што су пазуси, леђа и врат.

У зависности од тежине топлотног удара, опоравак може да потраје неколико дана. Важно је да пијете пуно хладне течности на врућини,  посебно ако радите на врућини или вежбате дуже од сат времена. Такође препоручује се да се избегава алкохол, као и слатка пића на врућини јер то доводи до дехидратације због превеликог губитка воде, пише Хеалтхлине.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas