Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Доктори упозоравају на високе температуре: Погледајте симптоме топлотног удара и не узимајте их здраво за готово!

Топлотни талас је у току, доктори апелују на грађане да се чувају јер последице могу бити катастрофалне

1658576738_Foto-Pixabay-Pexels.jpg
Фото: Пиксабау, Пекселс
Oglas

У Србији су ових дана температуре веома високе, а доктори константно упозоравају грађане да буду опрезни, како не би добили сунчаницу или топлотни удар. 

Неуролог др Миодраг Манигода био је гост у Јутарњем програму на ТВ Прва, где је објаснио шта је заправо топлотни удар и који симпотми упозоравају на њега.

"Појам топлотног удара у колоквијалном говору користимо за негативан ефекат високе спољашње температуре на људско здравље, али ускомедицински топлотни удар је медицинско стање које је крајња фаза негативног аспекта изузетно високих спољних температура на људски организам, који трпи због прегревања ткива и органа. У стању топлотног удара долази до оштећења мозга и централног нервног система, што уз развитак системског запаљенског одговора у организму и имунолошких поремећаја који прате високе спољне температуре на људски организам доводи до зачараног круга догађаја који нажалост у врло високом проценту када се јави клиничка слика правог топлотног удара доводи до смртног исхода и изузетно је компликовано за лечење", појаснио је неуролог.

Прочитајте још: Ово је поза у којој треба да спавате како вам не би било вруће: Спавајте квалитетно и док трају тропске ноћи (ФОТО)

Доктор истиче да постоји више фаза кроз које тело пролази да би дошло до крајње фазе тј. топлотног удара:

"То је један процес који се дешава у људском организму, код неких људи нагло, код неких постепено. Да бисмо дошли до те крајње фазе топлотног удара који се манифестује у 90 одсто случајева неуролошким симптомима као што су поремећаји стања свести, кома, епилептични напади, потпуна конфузија, поремећај понашања, да бисмо дотле дошли, људски организам пролази кроз више различитих фаза, које су на сву срећу нешто лакше и које треба препознати и спречити да не бисмо дошли до фазе топлотног удара", рекао је др Манигода, а затим открио који симптоми су знак упозорења.

"Први симптоми који указују на негативан ефекат високе спољне температуре су рецимо промене које се дешавају по кожи, где се стварају зоне црвенила које личе на гушју кожу, то значи да се организам прегрева. Касније се јављају грчеви у мишићима, осећај јаке жеђи, а у трећој фази која се зове исцрпљеност организма услед утицаја високе телесне температуре појављује се главобоља, мучнина, осећај да сте несигурни на ногама, да вам се мрачи пред очима, та фаза је аларма да се одмах, буквално одмах јавимо лекару. Врло је кратак период од тренутка када се јави рецимо главобоља са мучнином до тренутка да пацијент пређе у стање топлотног шока које је у већини случајева иреверзибилно, посебно зато што се углавном јавља код људи који су хронични болесници".

"Класичан" топлотни шок најчешће јавља код старијих особа које су хронични болесници или код врло мале деце, а друга врста су топлотни удари који се јављају код младих, здравих особа које имају изражену физичку активност у условима високе температуре и високе влажности ваздуха.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas