Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Путничка дијареја је најчешћи проблем на летовању: Међутим, у последњих неколико деценија добили смо моћног савезника у борби против ове нелагоде

Путничка дијареја представља прилично непријатног али, нажалост, веома честог пратиоца на нашим путовањима. Подразумева скуп непријатних тегоба који умногоме ремете квалитет одмора путницима. Иако се среће и зими, још чешћа је лети, када њена учесталост варира између 30% и 70%.

1687421320_dR-NASLOVNA-11.jpg
Фото: Асс. др сци. мед. Никола Панић, гастроентерохепатолог
Oglas

Изазивачи путничке дијареје су цревни патогени и/или њихови токсини са којима се на путовањима сусрећемо. Међу њима доминирају бактерије, које су одговорне за 80-90% свих путничких дијареја, праћене вирусима (5-15%) и у малом проценту цревним паразитима.

Путници се најчешће жале на учестале неформиране столице (2-5 дневно) праћене боловима у трбуху и потребом за хитним пражњењем, а понекад и повишеном телесном температуром, мучнином и повраћањем. Ако наведене тегобе потрају и пацијенти нису адекватно лечени, клиничка слика се може закомпликовати општом слабошћу и малаксалошћу, али и дехидратацијом која може захтевати чак и хоспитализацију пацијента.

У прошлости се превенција путничких дијареја сводила на адекватно одржавање хигијене, нарочито руку, избегавање сирове хране и конзумирање искључиво ољуштеног воћа и поврћа, као и коришћење флаширане воде. Међутим, у последњих неколико деценија добили смо моћног савезника у борби против путничке дијареје, а то су пробиотици. Постоји велики број студија које показују да, осим што представљају моћно оружје у лечењу путничке дијареје, превентивна примена пробиотика значајно смањује ризик од тога да до овог непријатног догађаја дође.

Пробиотици остварују своје благотворно дејство на нивоу црева, тако што насељавају цревну слузницу “добрим” и на тај начин ускраћују храну и “простор” патогеним микроорганизмима са којима се сусрећемо у току путовања. Међутим, они раде и више од тога - доприносе отпорности и исхрањености слузнице црева, као и адекватном функционисању имуног система на нивоу дигестивног тракта како бисмо били отпорнији на инфекције. Због свега тога, потребно је са превентивном применом пробиотика почети пре путовања, како би они имали времена да остваре свој благотворни утицај. Не постоји апсолутна сагласност међу стручњацима који период примене пробиотика пре путовања је довољан како би они имали максимално превентивно дејство, али саветује се примена од најмање 5 дана пре пута, уз свакодневну примену док смо на путу.

У мору доступних пробиотика није лако одабрати прави. Међутим, оно што пре доношења такве одлуке морамо знати је да није сваки пробиотик подједнако ефикасан у свим ситуацијама. Ако говоримо о путничким дијарејама, ја бих се увек одлучио за пробиотик који у себи садржи довољан број пробиотских култура гљивице Саццхаромyцес боулардии за коју постоји велики број валидних научних доказа да ефикасно спречава појаву путничке дијареје. Такав пробиотик је сигурно и Буларди®, компаније Абела Пхарм, који препоручујем, а који задовољава високе критеријуме у погледу стабилности и ефикасности пробиотског препарата.

Компанија Абела Пхарм је од прошле године оснивач јединственог научно-истраживачког центра за пробиотике, Пробиотиц Еxцелленце Центра, који је усмерен на развој пробиотика и нових пробиотских сојева за примену у различитим терапеутским областима. Дугогодишње искуство као и најсавременије процедуре у процесу производње чине Пробиотиц Еxцелленце Центар јединственим у овом делу Европе.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas