Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Редован одлазак на маникир може бити ОПАСАН ПО ЗДРАВЉЕ! Ево шта треба да урадите пре третмана!

Иако можда мислите да је редован одлазак на маникир или педикир синоним за хигијену, ово може да вам направи одређене компликације!

1650390114_beautician-gbc8974034_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Од потенцијалног ризика од гљивица, преко употребе хемикалија које изазивају алергије, до лампи за учвршћивање лака које могу оштетити нашу кожу, одлазак редован на маникир сада можда делује прилично језиво. 

Прочитајте још: Направите смесу за топљење масти, убрзавање метаболизма и чишћење црева: Потребно вам је пар састојака које сви имамо у кухињи (РЕЦЕПТ)

Њујоршки дерматолог, Ричард Шер октрива да постоји ризик од нежељених ефеката који нису врло чести, али су нешто чега би људи требало да буду свесни. За почетак, он наводи потенцијал за алергијске реакције на хемикалије, укључујући формалдехид и ацетон, који се налазе у неким производима за нокте. Шер такође позива на опрез код маникира са гелом, који се стврдњавају под УВ светлом и уклањају ацетоном. Поред могућег оштећења коже руку услед сталног излагања УВ светлу које очвршћава лак, Шер упозорава да ацетон може да изазове свраб, сувоћу и љуштење коже.

Окружни дерматолог Ела Томбс тврди да ови третмани користе само мале количине УВ светлости у кратким периодима и да не представљају прави здравствени ризик. Више брине о техничарима који сувише енергично турпијају испод ваших ноктију или превише потискују заноктице, што обоје може изазвати повреде и направити подлогу за бактеријску или гљивичну инфекцију. Она наводи да не уклањате заноктице јер су оне кожна баријера за клице. 

Које мере предострожности треба да предузмете пре одласка на маникир? 

Ако сте у могућности да понесете сопствене инструменте — као што су маказе и турпија то би било најбоље. Јер тако не можете да покупите клице од неког другог. Уколико у вашем салону дезинфикују алат само неким средствима немојте да мислите да ће то да убије гљивице и бактерије. Најбоље би било ако салон има машине за стерилизацију, тако ћете бити сигурни да је алат добро дезинфикован. Тражите да видите дезинфиковане инструменте и нагласите да не желите да вам заноктице буду скроз уклоњене или потиснуте.

Оно што треба да предузмете, а тиче се и педикира јесте: 

●Закажите свој термин ујутру, када су купке и каде за стопала обично најчистије. Ако нисте јутарња особа, уверите се да салон филтрира и чисти купку за стопала између клијената користећи избељивач и друга дезинфекциона средства.

●Одуприте се жељи да обријете ноге пре него што одете на педикир. Свеже обријане ноге или мале посекотине на ногама могу дозволити бактеријама да уђу.

●Иако је у реду да користите каменчић, турпија за стопала или пилинг за уклањање жуљева или мртве коже на стопалима, избегавајте бријаче за стопала. Ови алати могу направити трајну штету ако се користе неправилно и лако изазвати инфекцију ако се уклони превише коже.

●Не заокружујте ивице ноктију на ногама. Ова врста облика повећава шансе за развој болних ураслих ноктију.

Коначно, требало би своје нокте повремено одмарате од лака — ово посебно важи за прсте на ногама.

„Људи воле да се педикир ради директно током лета или чак током целе године, али проблем је што нокти немају прилику да дишу“, каже вашингтонски педијатар Хауард Остерман, који примећује да хемикалије у лаку за нокте могу да једу горњи слој ноктију на ногама, што доводи до промена у боји или текстури које могу довести до медицинског проблема. „Гљивице расту у тамном, влажном окружењу, тако да све што не дозвољава да се осуши на ваздуху  може дозволити да гљивице букну испод“, објашњава он, напомињући да прозирни лак за нокте није ништа бољи од обојеног. Остерман истиче да су нокти индикатори нашег здравља, а да лак прикрива тај индикатор. Лак може да прикрије инфекције, рак коже и друге здравствене проблеме, и предлаже се да у најмању руку често мењате свој лак, тако да можете пажљиво пратити стање ваших ноктију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas