Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
полен

Сезона АЛЕРГИЈА је почела: Ово су начини који олакшавају симптоме

И док већина са пролећем повезује угодне сунчане дане и цветање цвећа и дрвећа, другима управо то буђење природе значи сузне очи, цурење носа и кијање.

1618066502_Depositphotos_13334745_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Понекад је тешко разликовати симптоме сезонске алергије од обичне прехладе или вирозе. Сузне очи, цурење носа и кијање су типични симптоми алергије, а често их прати редак, сув и надражајан кашаљ, бистар и редак секрет из носа, црвенило очних капака. Када се ради о алергији, симптоми могу потрајати неколико недеља или мјесеци, а по правилу није присутан бол у мишићима ни температура.

Прочитајте још: Ево шта кафа коју пијете говори о вама

На прехладу упућују симптоми попут повишене температуре и кашља, међутим они нестају спонтано након краћег времена, за разлику од симптома алергије који трају знатно дуже и најчешће се смирују тек уз примену одговарајућих лекова.

У случају сумње на алергију потребно је јавити се лекару и учинити потребну алерголошку обраду у мирној фази болести, односно у фази без симптома.
Шта је алергија?
Алергија, уопштено говорећи, јесте преосетљивост то јесте промењена реакција имунитета организма на иначе нешкодљиве, нормалне ствари из околине. Антитела у нашем организму која су одговорна за настанак алергијске реакције припадају скупу имуноглобулина Е (ИгЕ).

У време пролећа, због високе концентрације полена у ваздуху, услед цветања биљака најаче је изражена поленска грозница или сезонски алергијски ринитис. Поленска грозница односи се на алергијску болест горњих дишних путева и најчешћи је облик алергијске реакције. Јавља се сезонски, везано уз појављивање одређених врста полена у ваздуху.

Одређене алергене биљке су карактеристичне за поједина подручја, а концентрација полена у ваздуху зависи од климе и вегетације одређеног подручја.

Најбољи начин превенције симптома јесте избегавање алергена или бар смањење изложености одређеним количинама полена. Последњих година алергијске болести показују тренд пораста, а данас, нажалост, алергије и алергијске болести можемо назвати болестима модерног доба. Како би се помогло оболелим особама у предвиђању појаве симптома болести и правовременог лијечења и ублажавања симптома алергијепостоје поленски календари и алергијски семафори.

Прочитајте још: Решите се запушеног носа помоћу СОДЕ БИКАРБОНЕ

Поленски календар је обавештење о периодима цветање појединих биљака на одређеном подручју, док је алергијски семафор дневна прогноза о количини поленских зрнаца у ваздуху. Код ниских концентрација само ће изразито осјетљиве особе имати симптоме, већина осетљивих особа имаће симптоме при умереној, док ће при високим и врло високим нивоуима све особе осетљиве на полен развити симптоме алергијске реакције.

Познавање и праћење динамике поленских зрнаца једна је од најважнијих карика за спречавање појаве симптома.

Одређене здраве навике такође у великој мери могу помоћи при смањење неугодних симптома алергије. Ево што још можете даучините  како бисте себи у што већој мери олакшали ово доба године:

- Избегавајте сирово воће и поврће. Тако се особама алергичнима на полен препоручује обавезно да гуле, па чак и прокувају сирово воће и поврће. Наиме, полен са алергенских биљака и стабала врло лако може доћи на поврће и воће које дозрева у исто време што може довести до алергијских реакција. Тако се јабуке повезују са цватњом брезе, а парадајз са поленом трава.

Прочитајте још: Свет је прилагођен ДЕШЊАЦИМА, а ево шта треба да знају родитељи ЛЕВЕРОУКЕ деце

- Повећајте унос Ц витамина. Витамин Ц као природни антихистаминик ублажава алергијске реакције и јача имунитет. У свакодневну исхрану уврстите цитрусе, паприку и броколи.

- Повећајте унос омега-3 масних киселина. Омега-3 масне киселине су здраве масноће и имају врло повољан учинак на здравље - смањују упалну реакцију, јачају имунони систем и помажу код алергија. Риба, морски плодови, орашасти плодови и семенке нека буду у вашој свакодневној исхрани.

- Повећајте унос пробиотика. Пробиотике можемо пронаћи у јогурту, кефиру и осталим ферментисаним млечним производима, а важни су јер равнотежа добрих бактерија у телу смањује алергијске реакције.

- Испирајте и одржавајте хигијену носа. Редовно испирање носа и кориштење хипертоничних раствора чисти све нечистоће, уклања алергене из носа (накупљени полен), влажи слузницу и ублажава симптоме алергије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas