Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

СИРЋЕ – јабуково и винско за здравље, алкохолно за чишћење

Иако их свакодневно користите, сигурно сте се запитали кад је боље користити винско, а кад јабуково сирће

1619700539_Depositphotos_123318558_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Осим што салати даје посебан укус, сирће помаже пробави и има низ здравствених предности. Истраживања су показала да сирћетна киселина значајно смањује удео холестерола и триацилглицерола у крви, а утиче и на снижавање крвног притиска.

У нашим кухињама најчешће срећемо три врсте сирћета – јабуково, винско и алкохолно и све врсте имају широку примену у домаћинству.

Алкохолно или бело сирће највише се користи за чишћење или конзервирање хране, а винско и јабуково сирће имају репутацију намирница које су добре и за здравље.

Прочитајте још: Бирајте "ПЕГАВЕ" банане: Ево шта се дешава вашем телу када поједете баш овакву

Винско сирће

Као што му само име каже, винско сирће се прави од вина, белог или црног и препуно је калцијума, калијума, магнезијума, фосфора, гвожђа и бакра.

Винско сирће, посебно оно од црног вина, јак је антиоксиданс.

Црно вино садржи ресвератрол, супстанцу која се налази у црном вину и која му даје боју, има снажно антиоксидативно дејство.

Бело винско сирће има блажи укус, за разлику од црвеног које због танина из љуске грожђа има богатију, интензивнију арому. Што је вино квалитетније биће квалитетније и винско сирће. Оно мора да садржи најмање четири посто сирћетне киселине, а киселост од пХ 3,2-3,6.

Прочитајте још: Због чега ЖЕНАМА расту све већи БРКОВИ: Крив је овај ХОРМОН, који зна да направи ХАОС у организму

Народни лек
Винско сирће има карактеристичан мирис, црвенкасте је или жуте боје, што зависи од вина које се користило. Има и јака антибактеријска својства, па се од давнина користи као народни лек за болести и повреде.

Осим као зачин у салати или састојак при припреми умака, прелива, супа или као додатак главним јелима, винско сирће је познато по противупалном или антисептичком деловању. Користило се и као средство за дезинфекцију, испирање рана, код упала и повишене температуре… 

Јабуково сирће

Иако се обично истичу предности јабуковог сирћета у борби против вишка килограма, нека ранија истраживања показала су како је и винско сирће једнако добро за све који би желели да истопе нагомилане вишкове.

Све предности јабуковог сирћета
Јабуково сирће користи се и за лечење акни, кожних инфекција попут гљивица или пак пигментацијских мрља, па га разредите водом и нанесите на кожу. Осим тога, сматра се да снижава гликемијски индекс намирница, побољшава осетљивост на инсулин и омогућава контролу дијабетеса типа 2.

Јабуково сирће се производи од свежих јабука које се нарежу на мање комаде или гњече, па се подвргавају ферментацији у два корака. Такође је природни лек, а сматра се и природним антибиотиком.

Прочитајте још: Примените ове КОРИСНЕ савете и МОДРИЦЕ ће нестати брже него што сте мислили

Стручњаци истичу како је најбоље користити непастеризовано сирће чији пХ износи између пет и седам. Сирћетна киселина главни је састојак и јабуковог сирћета, па је заслужна за његове карактеристике попут укуса и мириса.

За мршављење и бржи метаболизам

Ако желите да смршате и убрзате метаболизам пре сваког оброка две до три кашичице јабуковог сирћета ставите у чашу млаке воде и попијте на празан желудац.

Ацето балсамицо

Ацето балсамицо (балзамично сирће) се традиционално производи у италијанској Модени, а прави се из концентрованог мошта белог грожђа сорте Требиано. Производ је тамне боје и богатог укуса, добијен дугим стајањем у дрвеним бачвама, неки чак и по 100 година, што значајно подиже цену овога сирћета.

Прочитајте још: Зашто је боље спавати на ЛЕВОЈ СТРАНИ тела? Ово су НАЈВАЖНИЈИ разлози

За разлику од осталих врста сирћета гушћи је и вискознији. Према студији из 2006. године објављеној у Медсцапе Генерал Медицине ацето балсамицо спречава накупљање масноће у крвним судовима као и развој артериосклерозе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas