· · Komentari: 0
SAVETI

SIRĆE – jabukovo i vinsko za zdravlje, alkoholno za čišćenje

Iako ih svakodnevno koristite, sigurno ste se zapitali kad je bolje koristiti vinsko, a kad jabukovo sirće

1619700539_Depositphotos_123318558_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Osim što salati daje poseban ukus, sirće pomaže probavi i ima niz zdravstvenih prednosti. Istraživanja su pokazala da sirćetna kiselina značajno smanjuje udeo holesterola i triacilglicerola u krvi, a utiče i na snižavanje krvnog pritiska.

U našim kuhinjama najčešće srećemo tri vrste sirćeta – jabukovo, vinsko i alkoholno i sve vrste imaju široku primenu u domaćinstvu.

Alkoholno ili belo sirće najviše se koristi za čišćenje ili konzerviranje hrane, a vinsko i jabukovo sirće imaju reputaciju namirnica koje su dobre i za zdravlje.

Pročitajte još: Birajte "PEGAVE" banane: Evo šta se dešava vašem telu kada pojedete baš ovakvu

Vinsko sirće

Kao što mu samo ime kaže, vinsko sirće se pravi od vina, belog ili crnog i prepuno je kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i bakra.

Vinsko sirće, posebno ono od crnog vina, jak je antioksidans.

Crno vino sadrži resveratrol, supstancu koja se nalazi u crnom vinu i koja mu daje boju, ima snažno antioksidativno dejstvo.

Belo vinsko sirće ima blaži ukus, za razliku od crvenog koje zbog tanina iz ljuske grožđa ima bogatiju, intenzivniju aromu. Što je vino kvalitetnije biće kvalitetnije i vinsko sirće. Ono mora da sadrži najmanje četiri posto sirćetne kiseline, a kiselost od pH 3,2-3,6.

Pročitajte još: Zbog čega ŽENAMA rastu sve veći BRKOVI: Kriv je ovaj HORMON, koji zna da napravi HAOS u organizmu

Narodni lek
Vinsko sirće ima karakterističan miris, crvenkaste je ili žute boje, što zavisi od vina koje se koristilo. Ima i jaka antibakterijska svojstva, pa se od davnina koristi kao narodni lek za bolesti i povrede.

Osim kao začin u salati ili sastojak pri pripremi umaka, preliva, supa ili kao dodatak glavnim jelima, vinsko sirće je poznato po protivupalnom ili antiseptičkom delovanju. Koristilo se i kao sredstvo za dezinfekciju, ispiranje rana, kod upala i povišene temperature… 

Jabukovo sirće

Iako se obično ističu prednosti jabukovog sirćeta u borbi protiv viška kilograma, neka ranija istraživanja pokazala su kako je i vinsko sirće jednako dobro za sve koji bi želeli da istope nagomilane viškove.

Sve prednosti jabukovog sirćeta
Jabukovo sirće koristi se i za lečenje akni, kožnih infekcija poput gljivica ili pak pigmentacijskih mrlja, pa ga razredite vodom i nanesite na kožu. Osim toga, smatra se da snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava osetljivost na insulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2.

Jabukovo sirće se proizvodi od svežih jabuka koje se narežu na manje komade ili gnječe, pa se podvrgavaju fermentaciji u dva koraka. Takođe je prirodni lek, a smatra se i prirodnim antibiotikom.

Pročitajte još: Primenite ove KORISNE savete i MODRICE će nestati brže nego što ste mislili

Stručnjaci ističu kako je najbolje koristiti nepasterizovano sirće čiji pH iznosi između pet i sedam. Sirćetna kiselina glavni je sastojak i jabukovog sirćeta, pa je zaslužna za njegove karakteristike poput ukusa i mirisa.

Za mršavljenje i brži metabolizam

Ako želite da smršate i ubrzate metabolizam pre svakog obroka dve do tri kašičice jabukovog sirćeta stavite u čašu mlake vode i popijte na prazan želudac.

Aceto balsamico

Aceto balsamico (balzamično sirće) se tradicionalno proizvodi u italijanskoj Modeni, a pravi se iz koncentrovanog mošta belog grožđa sorte Trebiano. Proizvod je tamne boje i bogatog ukusa, dobijen dugim stajanjem u drvenim bačvama, neki čak i po 100 godina, što značajno podiže cenu ovoga sirćeta.

Pročitajte još: Zašto je bolje spavati na LEVOJ STRANI tela? Ovo su NAJVAŽNIJI razlozi

Za razliku od ostalih vrsta sirćeta gušći je i viskozniji. Prema studiji iz 2006. godine objavljenoj u Medscape General Medicine aceto balsamico sprečava nakupljanje masnoće u krvnim sudovima kao i razvoj arterioskleroze.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.