Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 ствари у кући које не треба да чистите сирћетом: Имаћете више штете него користи

Иако је врло користан производ у кући, неке ствари ипак не треба да чистимо њиме

1718195803_shutterstock_2127482954.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Оштри, токсични производи за чишћење могу постати ствар прошлости јер се све већи број људи широм света свесно труди да се придржава природних, безбедних и еколошки прихватљивих опција.

Сирће се последњих година рекламира као чудесно средство за чишћење јер све више људи прелази на природне и еколошки прихватљиве производе за чишћење. Не само да је погодан за исхрану, што га уједно чини нетоксичним и безбедним, већ га његова снажна киселост чини одличним средством за чишћење које уништава масноћу и прљавштину, па чак и убија бактерије.

Сирће се може користити на безброј места у вашем дому, али постоји пет места која би дефинитивно требало прескочити

Гранитне плоче

Гранитне плоче су једна од жаришних тачака у свакој луксузној кухињи, а ако сте довољно срећни да имате овај природни камен у сопственој кухињи, онда знате колико је важно водити рачуна о њему. Док су гранитне плоче популарне због природне елеганције и лепоте које могу донети у сваку кухињу, оне су такође омиљене због своје издржљивости. Колико год гранитне плоче издржљиве и врхунске, киселе супстанце попут сирћета могу да смање њихов сјај и упропастите прелеп (и скуп) природни камен. Сирће и даље може оштетити ваше гранитне плоче чак и ако је јако разблажено водом, тако да је најбоље да се клоните потпуног коришћења. Уместо тога, држите се нечег много блажег и нежнијег - мешавина топле воде и мало течности за прање судова на мекој крпи је сасвим добро решење за чишћење.

Веш машина

Прљави остаци од детерџента, устајале воде и накупљања тврде воде могу се акумулирати током времена што погодује развоју плесни унутар различитих делова ваше машине за прање веша. Пошто је сирће корисно у многим другим деловима куће, сасвим је природно да ваша почетна реакција буде да посегнете за боцом сирћета. Међутим, излагање киселости сирћета, током времена и у континуитету, може озбиљно оштетити гумено црево и све пропратне елементе који се налазе у већини машина за прање веша, што може довести до цурења и озбиљнијих кварова. Да будемо јасни, само једнократна употреба сирћета то неће учинити, тако да повремена употреба сирћета и није тако страшна идеја, све док водите рачуна да вам то не пређе у навику.

Кухињски ножеви

Већина квалитетних кухињских ножева је направљена од гвожђа, што их чини посебно подложним рђи и оштећењима ако су изложени влаги. И док продужено излагање влаги било које врсте може оштетити ваш сет кухињских ножева, излагање влаги у облику сирћета може бити посебно штетно. Висока киселост белог сирћета која га чини тако ефикасним у чишћењу других делова вашег дома може озбиљно да кородира сечиво металног ножа и временом отупи његову оштру ивицу. Уместо да посежете за сирћетом када чистите кухињске ножеве, користите обичан детерџент и топлу воду, и не заборавите да их одмах осушите одмах након прања.

Пегла

Иако би пропуштање мале количине сирћета кроз пеглу могло изгледати као лак и згодан начин за чишћење и дезинфекцију унутрашњости уређаја, то би заправо могло да уништи пеглу. Пошто се минералне наслаге из воде унутар резервоара ваше пегле могу нагомилати током времена и зачепити механизам за прскање, неки људи предлажу да се резервоар напуни белим сирћетом да би се борили против тога. Међутим, пропуштањем сирћета кроз унутрашњост ваше пегле ризикујете да нагризете материјал захваљујући киселости сирћета. Сирће може да оштети унутрашње делове пегле, па га немојте сипати да бисте уређај освежили и очистили. Уместо тога, испразните резервоар за воду ваше пегле након сваке употребе како бисте били сигурни да је чист и без зачепљења. Ако желите да спречите накупљање минерала у вашој пегли, пређите на дестиловану воду уместо што користите воду из славине.

Паркет

Сирће је апсолутно најгора ствар коју можете да користите за чишћење подова од тврдог дрвета, јер киселост сирћета може озбиљно да умањи сјај полиуретана и оштети га. Укратко, чишћење целе куће од дрвених подова сирћетом може бити скупа грешка. Чак и када се разблажи водом, ваши подови од тврдог дрвета и даље нису сигурни од киселости сирћета. Коришћење сирћета разблаженог водом за чишћење подова није добра опција јер превише воде која је остала на дрвету може довести до промене боје и проузроковати да временом набубри. Уместо тога, препоручује се да користите средство за чишћење подова које је посебно формулисано за употребу на подовима од тврдог дрвета - по могућности онај са неутралним пХ, јер ће то бити нежније за дрво.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas