Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
опрез

Шта се дешава са нашим здрављем када смо дуго ПОД СТРЕСОМ?

Стрес утиче на бројне функције које се догађају у телу, а поремећај менталног здравља и његова неравнотежа често се и физички манифестирају.

1605258572_Depositphotos_33218477_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Према речима лекара Џона Давида Калтера, стрес тако може узроковати главобољу, болове у стомаку, високи крвни притисак, па чак и слабљење имунолошког система. 

Како да управљате стресом и да останете здрави?

Кад смо под стресом ни наш имунолошки систем не функционише као иначе јер тело ослобађа хормоне попут адреналина, допамина, норадреналина и кортизола. Због тих хормона опада способност тела да ствара лимфоците - беле крвне станице које помажу у борби против вируса и бактерија.

Прочитајте још: Будите заштићени: Три НАЈБОЉЕ методе за ПРАЊЕ МАСКИ за лице

Фото: Депосит

Осим тога, недавно истраживање је открило и да нас дуготрајни хронични стрес може учинити подложнијима на развој неких болести. У студији из 2012. истраживачи су са 276 здравих одраслих обавили разговоре у којима су их изложили стресу, након чега су их изложили и вирусу који узрокује прехладу. Након што су их пет дана надзирали док су ови боравили у карантину, открили су да је хронични стрес директно повезан с порастом вероватноће да ће се прехлада појавити код људи који су били озложени вирусу.

- Начин на који тело и имунолошки систем реагују на стрес зависи од многих чиниоца, зависи и од тога да ли је реч о хроничном или акутном стресу - објаснио је Калтер који каже и да је акутни стрес нормалан део свакодневице те је неопходан за деактивирање опасности и преживљавање.

Хронични стрес и нарушено ментално здравље могу тако допринети низу дугорочних здравствених проблема као што су:

Постоје хронични и акутни стрес.

Кардиоваскуларне болести

Ослобађање адреналина кад смо под стресом убрзава пулс и повећава крвни притисак. Повећава се ризик од срчаних болести и срчаних напада.

Прочитајте још: Тамна чоколада јача концентрацију и пажњу

Гастроинтестиналне болести

Стрес може да узрокује и смањење протока крви у желуцу, што може да резултира и грчевима, надутошћу, упалом црева и недостатком апетита.

Несаница

Стрес може да поремети и спавање, а мањак сна може погорша опште стање организма или неке већ постојеће болести и тако ослабити имунолошки систем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas