Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто је анксиозност честа током јесени? Једноставни начини да се изборимо са честим психичким стањем

Током јесени код многих људи јавља се пораст осећаја анксиозности

1665563789_people-g3069de806_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Стручњаци кажу да неки узроци  анксиозности могу да буду због почетка нове школске године, посла након одмора или могућег жаљења због непостизања жељених циљева током лета. Промене у исхрани, свакодневна вежба и повећано излагање дневном светлу су начини на које људи могу да минимизирају ефекте јесење анксиозности.

- Јесења анксиозност је тенденција да људи пате од анксиозности и лошег расположења током јесењих месеци. За разлику од друге анксиозности, често не постоји очигледан спољашњи окидач и има тенденцију да се понавља сваке године. Међутим, ако се то дешава сваке године, образац ће постати очигледан и могу да се предузму кораци да се то спречи - рекла је др Клер Морисон за Хеалтхлине.

Симптоми јесење анксиозности:

  • лоше расположење и депресија
  • анксиозност и претерана забринутост
  • раздражљивост
  • летаргија
  • поспаност и умор
  • губитак интересовања за свакодневне активности

Порчитајте још: Ове навике у исхрани могу ослабити ваш имунитет: Избегавајте ове грешке док траје сезона грипа и прехлада

- Један од узрока је смањење сунчеве светлости, што доводи до пада нивоа серотонина. Овај важан хормон утиче на расположење, апетит и обрасце спавања. Такође постоји повећање хормона мелатонина, због чега се неко осећа поспано и депресивно - објаснила је Морисон.

Шта можете да урадите?

Више светла

Почните тако што ћете да проводите више времена на отвореном да бисте максимално искористили сунчеву светлост. Морисон предлаже да устанете рано да бисте уживали у јутарњем сунцу.

- Ако је потребно, идите раније у кревет како бисте себи помогли у борби против умора и поспаности током дана - саветује Клер, пише Хеалтхлине.

Свакодвневно вежбање

Морисон предлаже свакодневно вежбање најмање 30 минута.

- Када се врело летње време смири, јесен је одлично време за уживање на отвореном, па га максимално искористите у дугим шетњама. Вежбање је кључно за све проблеме у менталном здрављу.

Прочитајте још: Није испијање кафе: Лекари упозоравају на још једну штетну јутарњу навику коју треба да променимо

Преобликујте свој поглед

Уместо да повезује јесен са негативним искуствима, покупајте да гледате другачије.

- Људи су веома фокусирани на губитак. У овом случају, губитак сунчеве светлости и боравак напољу, па покушајте да размислите шта можете да урадите унутра. Уместо да мислите: ’Хладно је и заглавићу се унутра‘, покушајте да мислите да вам је лепо да седите у кући.Један од начина да то урадите је да промените окружење у свом дому и учините га удобним, топлим ћебетом или јастуцима јесењих боја.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas