Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Савет

Зашто нам требају здрави крвни судови? Доктор Стеван Кеча саветује како да САЧУВАМО СРЦЕ

Специјалиста интерне медицине ИКВБ Сремска Каменица, Јединица интезивног кардиолошког лечења, др Стеван Кеча упозорава на болест савременог доба

1606921658_DrKeca.jpg
др Стеван Кеча, Фото: Промо
Oglas

Зашто нам требају здрави крвни судови?

Модеран начин живота, свакодневна трка са временом и нагомиланим обавезама, неадекватна исхрана, довела је до стварања утиска да брже старимо и да смо често уморни. Зато све чешће причамо о томе како спречити гојазност, како сачувати срце и крвне судове и можемо ли урадити нешто за своје здравље? О томе разговарамо са др Стеваном Кечом из Института за кардиоваскуларне болести Сремска Каменица.

Једно од честих обољења модерног доба је гојазност - обољење које се карактерише прекомерним гомилањем масних наслага и то у мери која нарушава здравље и која са собом доноси многобројне компликације. Оно настаје оног момента када енергетски унос премаши његову потрошњу. Масно ткиво је одговорно за повишен ниво лошег ЛДЛ холестерола, високе триглицериде, низак ниво доброг ХДЛ холестерола, атеросклерозу, дијабетес и др.

Када овоме додате начин живота који је са мало или нимало физичке активности, исхрану која је сиромашна хранљивим дијетитним влакнима и витаминима, а лоше припремљена и препуна лоших масти и шећера добијате профил за кога кажете да је на сигурном путу озбиљног оболевања. А број оваквих случајева је толики да данас говоримо о глобалној пандемији у свим старосним групама, и стању које зовемо кардиометаболички синдром.

Процес атеросклерозе, који је одговоран за бројне компликације у зрелом животном добу, почиње практично нашим рођењем, и током живота стално напредује. Разликује се претклиничка и клинчка фаза, и наша тенденција би требала да буде да до клиничке фазе не дође или бар да је одложимо за што касније. Од почетне фазе до стварања и пуцања плака некада прођу и деценије.

Човек је млад колико су му млади крвни судови

Кардиоваскуларне болести (КВБ) су водећи узрок смртности са преко 50% учешћа, док је, поређења ради, смртност од малигних болести 22%. Србија има високу стопу обољевања од КВБ. Сваки четврти становник у развијеним земљама болује од исхемијске болести срца и животни век му је скраћен 7 година.

О поремећају липидног статуса који повећава ризик за обољевање од КВБ говоримо када су вредности:

Лошег ЛДЛ холестерола веће од 3 ммол/л (узроци су пушење, старост, дијабетес, хипертензија или наслеђе).

Доброг ХДЛ холестерола мање од 1,03 ммол/л за мушкарце и мање од 1,29 ммол/л за жене (узроци су гојазност, пушење, физичка неактивност, гликозна интолеранција).

Триглицерида - веће од 1,7ммол/л (узроци су гојазност, дијабетес, наслеђе).

Поред групе лекова који су данас у широкој употреби за лечење поремећаја липидног статуса, на располагању нам је природан препарат који у себи обједињује више састојака који позитивно утичу на очување крвног суда и одлагања настанка атеросклерозе.

Ради се о јединственом дијететском производу АртероПротецт® Форте, чији активни састојци утиче на здравље наших крвних судова. Помажу да крвни судови буду еластичнији и флексибилнији, и истовремено помаже да се спречи настанка калцификација и сужења.

Главни састојак, МОНАКОЛИН К, је суви екстракт црвеног пиринча, познат и као природан статин. Делотворност монаколина к је доказана у висе од 30 клиничких студија, а потврда те ефикасности је јасно дефинисана кроз актуелне европске водиче за лечење дислипидемија.1 Његова примена је такође оправдана код пацијената који из разлога бојазни од нежељених дејстава не желе или не могу да користе лекове из групе статина.

О витамину Б1 и витамину Ц, који су саставни део овог препарата, је пуно речено и свима су добро познати њихови позитивни ефекти. Међутим треба истаћи и присуство витамина К2 МК -7, који својим присуством утиче на метаболизам калцијума и његово правилно одлагање, као и његов утицај на калцификацију крвних судова.

И за крај само један пример из свакодневне клиничке праксе: Ради се о млађем мушкарцу који је до пре пар месеци био спортски рекреативац, али га је повреда спречила да се активно бави спортом. Нема значајнијих тегоба. Добио око 11 кг у телесној маси, ради у канцеларији, у банци, што подразумева дуготрајно седење (бацк оффице стране банке). На преглед га доводи рутинска контрола крвне слике која показује:

Укупни Холестерол   7.2 ммол/Л

Триглицериди               1.9 ммол/Л

ХДЛ хол                    1.01 ммол/Л

ЛДЛ хол                     5.87 ммол/Л

Није мотивисан за статинску терапију, боји се „оштећења јетре“. Саветована умерена физичка активност, редукциона дијета уз једну капсулу АРТЕРОпротецт® Форте дневно. На контроли за 4 месеца, редуковао телесну тежину за 6.5 кг. Контролна лабораторија показује:

Укупни холестерол   5.4 ммол/Л

Триглицериди               1.6 ммол/Л

ХДЛ хол                    1.4 ммол/Л

ЛДЛ хол                    4.6 ммол/Л

Саветован је наставак примене препарата Артеропротецт Форте.

1 - Еуропеан Хеарт Јоурнал (2020) 41, 111-188

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas