Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Неке намирнице могу подићи ЛОШ ХОЛЕСТЕРОЛ, а друге ДОБАР: Поведите рачуна шта се налази на вашем јеловнику

Лош и добар холестерол морају бити у равнотежи

1665495161_pexels-ella-olsson-1640774.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Сви знају да постоји  “добар” (ХДЛ) и “лош” (ЛДЛ) холестерол, а за здрав организам је најважније да они буду у балансу, односно да не прелазе референтне вредности.

У зависности од лабораторије, оптималне вредности ових масноћа износе:

Нормалне вредности доброг холестерола су 1.03-1.55 ммол/л.

Нормалне вредности лошег холестерола су 1,55-4,53 ммол/л.

Кад је холестрол повишен, он се акумулира у артеријама, формирају се плакови, односно наслаге. Ове наслаге ометају проток крви, отежавају га, што доводи до сужавања крвних судова. На основу тога, ткива и органи људског тела престају да добијају довољно кисеоника за исхрану.

Поред тога, када се ти плакови разграђују,могу почети да се формирају крвни угрушци, који и те како могу да буду опасни по здравље – зачепљују крвоток и могу довести до озбиљних болести (тромбозе), а могу да имају и фаталне последице.

Прочитајте још: Није испијање кафе: Лекари упозоравају на још једну штетну јутарњу навику коју треба да променимо

Кључан фактор за успостављање равнотеже холестерола јесте исхрана. И док постоје намирнице које га подижу, исто тако има и обних које утичу на његово снижавање. Па тако, нека храна може изазвати раст “лошег” холестерола, а има и намирница које помажу “добром” да скочи.

Која храна подиже ЛДЛ холестерол?

Месо и производи од њега – може допринети високом нивоу холестерола због чињенице да су извор засићених масти. Због тога стручњаци препоручују да у исхрани избегавате масноће, свињетину, масну јунетину и јагњетину, масну живину како бисте избегли скок холестерола. Такође је неопходно уклонити из исхране кобасице, димљено месо и јела од млевеног меса.

Млечни производи – ову врсту намирница не треба у потпуности избацити, али их конзумирати умерено. Потребно је дозирати унос путера, павлаке, свежег сира. У лоше комбинације се убрајају свеж сир зачињен павлаком, кафа са млеком, палачинке са сиром, колачи од сира са павлаком…

Прочитајте још: Ево шта ће се догодити уколико месец дана не уносите чоколаду у организам

Претеривање у слаткишима – прости угљени хидрати, шећер и други састојци који се користе за припрему ове хране су једноставно штетни по здравље и нису добри за крвне судове.

Које намирнице подижу ХДЛ холестерол?

Постоје намирнице које, напротив, треба укључити у вашу исхрану како бисте побољшали здравље крвних судова. Оне помажу у смањену укупног холестерола и повећању ХДЛ:

Меко кувана јаја – али овде је важна количина, не треба их користити више од пар комада дневно.

Биљна нерафинисана уља – ланено, маслиново и друго.

Риба – најбоље немасна.

Орашасти плодови.

Авокадо.

Храна која обилује растворљивим влакнима – мекиње, јабуке, крушке, шаргарепа, јечам, шљиве, пасуљ…

Важно је запамтити да све ове намирнице треба конзумирати умерено, као и водити рачуна да оне које су лоше не преовладују у вашем јеловнику.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas